Učiteljice VI. osnovne škole Varaždin u projektu "Kompetencije za 21. stoljeće"

Varaždinske vijesti | 7.10.2016. u 14:22h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska VI. osnovna škola krenula je s novim Erasmus+ projektom "Kompetencije za 21. stoljeće" u kojem sudjeluju tri učiteljice - učiteljica razredne nastave Aleksandra Oreški, profesorica biologije i kemije Mihaela Vrbnjak-Grđan te učiteljica hrvatskog jezika Ivana Canjuga.

Cilj projekta je uvođenje istraživačke nastave u nastavni proces kako bi se povećala kvaliteta obrazovanja te učenicima omogućilo stjecanje trajnih i relevantnih znanja za život i rad u 21. stoljeću. Kako ističu iz škole, cilj proizlazi iz neučinkovitosti i neatraktivnosti tradicionalnih metoda poučavanja, novih potreba tržišta rada te zbog nezadovoljavajuće razine inovacija na regionalnoj i nacionalnoj razini.

- Ciljeve ćemo postići uvođenjem novih metoda poučavanja na našoj školi, a očekujemo kako će nastavnici putem mobilnosti steći sljedeće kompetencije: metode planiranja istraživačke nastave, metode promatranja u nastavnim procesima, ispitivanja učenika odgovarajućim pitanjima koja rezultiraju zaključcima, postavljanja pretpostavki, istraživanja i analiziranja, objašnjavanja i povezivanja s prethodnim znanjem - istaknula je učiteljica engleskog jezika Tina Čerpinko, koordinatorica projekta.

- Škola je predana europskim projektima kao trajnim vrijednostima koje izgrađuju učitelje, učenike i unaprjeđuju suradnju s roditeljima i širom zajednicom. Iza nas je već jedan uspješno proveden Erasmus+ projekt tijekom kojeg su učitelji u trotjednom posjetu boravili u Danskoj i Sloveniji. Sigurni smo da će i boravak naših učitelja u Grazu u Austriji doprinijeti uvođenju istraživačke nastave u školski kurikulum. U školi se uz projekt Erasmus+ aktivno provode i projekti suradnje s Hrvatsko-američkim društvom, partnerski odnosi sa školama u Poljskoj gdje su prošle školske godine, u gradu Wielunu, naši učenici ,kao jedini predstavnici hrvatskih osnovnih škola, sudjelovali na Međunarodnoj olimpijadi fizike i matematike - rekao je ravnatelj Mario Stančić.

Iz VI. osnovne škole dodaju kako smatraju da će internacionalizacijom ustanove tijekom projekta i ugošćivanjem škole domaćina nakon završetka projekta, škola i učenici biti bogatiji upoznavanjem jedne nove kulture i stranog jezika, a sudjelovanje u Erasmus+ programu povećat će interes nastavnika za daljnjom međunarodnom suradnjom i usavršavanjem.