Učiteljica iz VI. OŠ Varaždin na Erasmus+ seminaru u Bratislavi Foto: VI. OŠ Varaždin

Učiteljica iz VI. OŠ Varaždin na Erasmus+ seminaru u Bratislavi

Varaždinske vijesti | 1.10.2018. u 19:53h | Objavljeno u Društvo

U slovačkoj Bratislavi održan je kontaktni seminar za odgojno-obrazovne djelatnike u okviru aktivnosti transnacionalne suradnje programa Erasmus+ pod nazivom "Inclusive education – a road to social inclusion". Na seminaru je sudjelovalo 60-ak sudionika iz 17 europskih zemalja, a učiteljica varaždinske VI. osnovne škole Martina Špičko bila je jedna od troje sudionika iz Hrvatske koji su sudjelovali na seminaru, uz kolege iz OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Zlatar.

Seminar je organizirala slovačka agencija za programe Europske unije SAAIC, a tema je bila inkluzivno obrazovanje. Pristup kvalitetnom obrazovanju jedan je od najvažnijih preduvjeta socijalne inkluzije, stoga je vrlo važno razvijati vještine odgojno-obrazovnih djelatnika koji će prepoznati potencijalna negativna ponašanja kod učenika te ih usmjeriti na put tolerancije i prihvaćanja. Svrha ovoga kontaktnoga seminara bila je razmjena dobre prakse u području inkluzivnoga obrazovanja i socijalne inkluzije te umrežavanje škola i razvoj projektnih ideja.

Učiteljica Martina Špičko u Bratislavi je uspostavila brojne kontakte s kolegama iz drugih zemalja, razmjenjivala iskustva, isplanirala eTwinning projekte i uspješno predstavila svoju školu. Na seminaru je učila kako osmisliti KA2 projekt i napisati uspješnu projektnu prijavu. S kolegicama iz Švedske, Španjolske, Portugala i Slovačke sudjelovala je u planiranju KA2 projekta radnoga naziva "Breaking barriers". Projektnu ideju planiraju razvijati nakon seminara te se nadaju da će im projekt biti prihvaćen na natječaju 2019. godine. Učiteljima i učenicima Šeste osnovne škole Varaždin želimo puno sreće u provođenju europskih projekata.

sesta_osnovna_skola_-_bratislava_2.jpg

sesta_osnovna_skola_-_bratislava_3.jpg