Šahovske ploče donirali su Grad Lepoglava i Kaznionica u Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

Učenici u lepoglavskoj i kameničkoj školi šahom "oštre" um

I.D./Varaždinske vijesti | 25.10.2015. u 17:23h | Objavljeno u Društvo

Igranje šaha kod djece pozitivno utječe na razvijanje vještine potrebne za rješavanje problema, povećava koncentraciju i ustrajnost, pomaže u razvijanju vizualnih sposobnosti, razvija pamćenje i potiče na razmišljanje. Neke su to od dobrobiti igranja šaha u dječjoj dobi. Znaju to i u školama u Lepoglavi i Kamenici u kojima, kroz rad sportskih sekcija, potiču učenike na igranje šaha.

Zahvaljujući donaciji Grada Lepoglave i Kaznionice u Lepoglavi, mali kamenički šahisti dobili su dvije nove šahovske ploče i to ne bilo kakve. Naime, riječ je o šahovskim pločama izrađenima u lepoglavskoj Kaznionici, koja je izradila i šahovske ploče za Europsko prvenstvo u šahu za mlade nedavno održano u Poreču.

- Kroz sustav nagrađivanja najboljih učenika, ekipa i njihovih mentora iz osnovnih škola s lepoglavskog područja, kojeg već godinama provodi Grad Lepoglava u sklopu Programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, a s obzirom da smo sa školama s gradskog područja dogovorili da Grad natjecateljskim školskim ekipama osigura potrebnu opremu, u dogovoru s Kaznionicom odlučili smo darovati dvije šahovske ploče školama u Lepoglavi i Kamenici, svakoj po jednu, budući da u njima djeluju šahovske sekcije. No budući da škola u Lepoglavi ima dovoljan broj šahovskih ploča, ustupila je svoju školi u Kamenici – pojasnio je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač predajući šahovske ploče mladim kameničkim šahistima koji su ga tom prigodom izazvali na dvoboj.

U napetoj šahovskoj partiji potvrdila se vještina mladih kameničkih šahista. Naime, Dario Jurgec, učenik šestog razreda, matirao je dogradonačelnika Kovača.

- Vidljivo je koliko ovakve aktivnosti pomažu djeci u razvoju i učenju pa zato u Gradu Lepoglavi podržavamo njihovu provedbu – istaknuo je Kovač.

Mladi šahisti, osim kroz rad u sekcijama, mogu individualno svoje šahovske vještine i znanje nadograđivati u Šahovskom klubu Lepoglava, što i dio njih čini dolazeći dva puta tjedno na klupske treninge.

A da je donacija polučila i svoj prvi uspjeh potvrđuju i odlični rezultati šahistica i šahista OŠ Ivana Rangera u Kamenici koji su uspješno nastupili na šahovskom natjecanju učenika osnovnih škola održanom u varaždinskoj Areni.

Ženska ekipa kameničke Osnovne škole u sastavu Daria Vusić, Lana Maček, Lorena Črepinko i Marta Novak osvojile su drugo mjesto, dok je muška ekipa u sastavu Marko Maček, Dario Cikač, Mihael Lazar, Dario Jurgec i Filip Željezić bila treća. Vodila ih je i pripremala profesorica Andreja Komes.

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci