Učenici OŠ Petrijanec razvili valutni kalkulator, HNB sličnu aplikaciju platio 275 tisuća kuna Foto: screenshot/YT

Učenici OŠ Petrijanec razvili valutni kalkulator, HNB sličnu aplikaciju platio 275 tisuća kuna

vv | 12.1.2023. u 19:05h | Objavljeno u Društvo

Euromat je aplikacija koju su izradili učenici dodatne nastave Informatike OŠ Petrijanec.

Učenica petog razreda, Dora Tomašek i učenici šestog i sedmog razreda, Filip i Matej Kišić OŠ Petrijanec sudjelovali su u izradi Euromata. Učiteljica informatike, Mislava Jonjić potaknula je i vodila učenike u korištenju programskog jezika C++.

Screenshot_2023-01-12_103538.jpg

Znanje koje su stjecali tijekom prvog polugodišta primijenili su prilikom izrade valutnog kalkulatora. Definirali su potrebne varijable, ispisali naredbe za ulazne i izlazne vrijednosti te istražili koliki je fiksni tečaj konverzije kuna u euro. Aplikacija radi na način da se upiše iznos računa u eurima te iznos koliko je plaćeno u kunama, a zatim program sam izračunava koliko je novaca potrebno vratiti u eurima.

- Programiranje može biti zabavno i ponekad je lakše nego stati pred kamere, ali naši učenici su hrabro prihvatili oba izazova - poručuju iz OŠ Petrijanec.

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka (HNB) je mobilnu aplikaciju koja preračunava kune u eure, odnosno kalkulator, platila 275.000 kuna. Osim preračunavanja, aplikacija nudi i informacije o zamjeni kuna eurima.