Učenici lepoglavskih škola u Rimu predstavili svoj grad

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.8.2021. u 09:25h | Objavljeno u Društvo

Protekloga je tjedna desetero učenika triju lepoglavskih škola boravilo u Rimu na središnjoj aktivnosti projekta „Once upon a time“ financiranog iz programa Erasmus+.

Iako se ova aktivnost prvotno trebala provesti na Malti, zbog tamošnjih epidemioloških uvjeta aktivnost je realizirana u glavnom gradu Italije.

- Projekt ‘Once upon a time’ namijenjen je povezivanju djece iz Lepoglave s vršnjacima iz Italije i Malte koji su proteklih mjeseci zajedno radili na svojoj ‘Bilo jednom (Once upon a time) priči’. Priča je nastajala predstavljanjem kulturne baštine i posebnosti gradova iz kojih dolaze učenici, a na temelju tih lokalnih ‘povjestica’ djeca su pripremila svoju originalnu priču – kazao je voditelj projekta Hrvoje Kovač.

Aktivno sudjelujući u ovoj aktivnosti, lepoglavski su školarci s jedne strane poboljšali svoje prezentacijske, ali i vještine u kreativnom pisanju, dizajnu, glumi i komunikaciji na stranom jeziku. Spojivši zajedničke elemente triju priča iz Italije, Hrvatske i Malte, učenici su kroz prizmu raznih umjetničkih aktivnosti koje su jedan od univerzalnih alata povezivanja različitih kultura, stvorili novu, svoju bajku.

Kao inspiracija za fabulu, Rim je bio i više nego idealna lokacija. Istražujući ulice „Vječnoga grada“, učenici su u četiri dana, između pisanja i ilustriranja, obišli Koloseum, fontanu Trevi, tvrđavu Sant' Angelo, Trg svetog Petra u Vatikanu i brojne rimske parkove, a priču su uglazbili sambom kojoj ih je podučio izvorni brazilski učitelj sambe.

- Ovim smo projektom otvorili brojne prilike za klince u Lepoglavi u kojima će s vršnjacima iz mnogih zemalja moći razvijati svoje talente, potencijale, ali i ispunjavati svoje aspiracije. Već planiramo novi projekt i pripremamo klince za novo, uzbudljivo europsko iskustvo – zaključio je Kovač.