Učenici III. osnovne škole Varaždin na Erasmus+ mobilnosti u Poljskoj

vv | 18.6.2024. u 17:30h | Objavljeno u Društvo

U razdoblju od 3. do 6. lipnja 2024. godine učenici III. osnovne škole Varaždin Krsto Kočet i Dominik Paurević s učiteljicama Anjom Hrain i Ivanom Banek sudjelovali su na mobilnosti u sklopu Erasmus + KA2 projekta „Climateliteracy at schoolsvia STEAM“. Domaćin je bila osnovna i srednja škola ZespolSzkolSpolecznych STO iz grada Starachowice na jugu Poljske. Osim naših učenika, u mobilnosti su sudjelovali učenici i učitelji iz Poljske, Portugala i Turske.

Cilj ovog projekta jepodići svijest učenika, učitelja, roditelja te lokalne zajednice o zaštiti okoliša kroz upotrebu STEAM-a.

Za vrijeme boravka u Poljskoj učenici su sudjelovali na raznim aktivnostima, u i izvan škole koje su podrazumijevale radionice, kvizove, rješavanje praktičnih zadataka, sudjelovanje u nastavi na određenim predmetima u sklopu STEAM-a.

Poseban zadatak bio je prezentirati svoje znanje o vodi, koja je danas posebno ugrožena klimatskim promjenama. Slušali su predavanje predstavnice turskog tehnološkog instituta InnoparkKonyaTeknolojiGelistirmeBolgesiYonetici A.S. BaharGüner„Znanstveno obrazovanje utemeljeno na pitanjima“.

Učenici su sudjelovali u zanimljivim radionicama „Znam što jedem“ na kojoj su učili o značenju i važnosti čitanja oznaka na prehrambenim proizvodima,te „Prva linija biologije“ na kojoj su pripremali lagani energetski obrok od povrća, riže i mesa.

U sklopu posjeta muzeju grada Starachowica smještenog u bivšoj željezari, izrađivali su svijećnjake recikliranjem starih staklenkimetodom decoupagea.

Prisustvovali su nastavi geografije, matematike, biologije i kemije te upoznali drugačije načine učenja i malo drugačiji sustav obrazovanja u odnosu na onaj na koji su već navikli. Posebno zanimljiva bila je nastava kemije gdje suuz pomoću virtualne stvarnosti izvodili razne kemijske pokuse.

Učenici su sudjelovali u natjecanju poznavanju zemalja sudionica mobilnosti, a naš se Dominik pokazao najboljim znalcem.U izazovu izrade korisnih predmeta od otpadnih materijala, međusobnom suradnjom učenici su izradili igralište za hrčke, hotel za kukce te vjetrenjaču.

Poseban doživljaj bio je posjet starom kraljevskom gradu Sandomierzu,jednom od središta poljske povijesti i kulture, te vožnja po najdužoj poljskoj rijeci Visli. U to uključujemo i posjet nacionalnom parku „Saint CrossMountain“, najstarijoj gori u Poljskoj, upoznavanju biljnog i životinjskog svijeta, pogotovo znamenitih šuma jele, geomorfoloških oblika starih istrošenih kambrijskih stijena, bendiktinskom samostanu i bazilici.Učenici i učiteljice vratili su se s putovanja prepuni pozitivnih dojmova.

Ova mobilnost nije bila samo prilika učenicima i učiteljicama za stjecanje novih vještina i ideja koje će koristiti u budućem obrazovanju i poučavanju,već i prilika za upoznavanje novih kultura,naroda i sklapanja prijateljstava koja će ostati u sjećanju za cijeli život. To su razlozi zbog kojih ćemo i dalje njegovati uključivanje u slične projekte.

Koordinatorica projekta Ivana Banek i učiteljica Anja Hrain

Galerija slika