Učenici III. OŠ Varaždin u nezaboravnom iskustvu na Madeiri Foto: III. OŠ Varaždin

Učenici III. OŠ Varaždin u nezaboravnom iskustvu na Madeiri

Varaždinske vijesti | 12.6.2024. u 15:43h | Objavljeno u Društvo

U razdoblju od 27. do 31. svibnja učenici III. osnovne škole Varaždin, Jan Dilber, Paulina Tomašković, Eva Kočet, Matija Belošević, Ana Marija Dreven, Kiara Črnila, Irina Rogina, Petra Tržec i Andrej Levačić, zajedno s učiteljicama Željkom Hutinski, Ivanom Sukačić i Anom Plantak, sudjelovali su na mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta "To bee or not to bee - development of ecological competences".

Ova mobilnost bila je usmjerena na razvoj ekoloških kompetencija, a održala se u osnovnoj školi Escola Básica do 1º Ciclo com Pré-Escolar da Nazaré na otoku Madeiri.

Tijekom boravka, učenici su imali priliku sudjelovati u raznim aktivnostima zajedno s učenicima iz Madeire i Poljske, točnije iz grada Przyszowa. Radionice, zajedničke igre i ekološke aktivnosti obogatile su njihovo znanje i pružile novo iskustvo učenja koje je znatno drugačije od onoga na što su navikli u Hrvatskoj.

Posebno zanimljiva bila je aktivnost na otvorenom nazvana "Cultural Paddy Paper", koja je spojila kulturno istraživanje glavnog grada Funchala s edukacijom na zabavan način. Učenici su također imali priliku predstaviti svoju školu i domovinu te se upoznati s kulturnim znamenitostima Madeire. Posjetili su fascinantne vrtove Monta Palace, povijesna mjesta Machico i Canical, slikoviti Porto da Cruz, tradicionalnu Santanu i predivni Ribeiro Frio. Osim toga, vozili su se katamaranom po oceanu, što je bilo posebno uzbudljivo iskustvo.

- Jedan od najzanimljivijih dijelova putovanja bio je posjet ekološkom parku gdje su se učenici upoznali s posebnim biljnim i životinjskim vrstama koje žive na Madeiri. Ovaj posjet omogućio im je da nauče više o jedinstvenoj flori i fauni otoka, kao i o važnosti očuvanja okoliša i bioraznolikosti. Učenici su imali priliku vidjeti rijetke vrste koje su specifične za Madeiru, što je dodatno obogatilo njihovo ekološko znanje i svijest - ističe koordinatorica projekta Željka Hutinski.

Posebno iskustvo bilo je i istraživanje Levade dos Balcões, jednog od najpoznatijih kanala za navodnjavanje na Madeiri. Levada dos Balcões pruža spektakularan pogled na dolinu Ribeira da Metade i okolne planine. Učenici su uživali u šetnji ovom predivnom stazom, okruženi bujnom vegetacijom i svježim planinskim zrakom. Na kraju staze, s vidikovca Balcões, pruža se veličanstven pogled na prirodne ljepote Madeire, što je učenicima ostavilo nezaboravan dojam i dodatno ih inspiriralo za očuvanje prirode.

- Ova mobilnost nije bila samo prilika za učenje već i za upoznavanje s različitim kulturama te stvaranje novih prijateljstava. Učenici su se vratili puni dojmova i s puno novih ideja kako primijeniti naučeno u svojoj zajednici - kazala je koordinatorica projekta.

- Održavanje ove mobilnosti ne bi bilo moguće bez velikodušnih donacija tvrtki Aquacity, Evolva, Vizor, Orbis, Poliklinike Galeković i KTC Varaždin. Zahvaljujući njihovoj podršci, učenici su imali priliku sudjelovati u ovom nezaboravnom projektu. Veliko hvala svim donatorima što su doprinijeli da učenici steknu ovako vrijedno iskustvo. Ovo putovanje zasigurno će ostati u trajnom sjećanju svim sudionicima, a stečena znanja i iskustva koristit će im u daljnjem školovanju i životu - napomenula je.

- Erasmus+ projekt "To bee or not to bee - development of ecological competences" pokazao je kako međunarodna suradnja može obogatiti obrazovni proces i doprinijeti razvoju ekološke svijesti među mladima - poručila je Željka Hutinski.

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_madeira_10062024_1.jpg

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_madeira_10062024_2.jpg

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_madeira_10062024_3.jpg

3_osnovna_skola_varazdin_erasmus_madeira_10062024_4.jpg