Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole pokrenuli projekt "Budi spas u zadnji čas, udomi" Foto: Ilustracija/Pexels

Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole pokrenuli projekt "Budi spas u zadnji čas, udomi"

VV | 20.4.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska je županija financijski potpomogla projekte u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, pa su tako učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin pod vodstvom profesorica Danijele Strmečki i Lidije Vrbanić pokrenule projekt "Budi spas u zadnji čas, udomi“.

Ovim projektom potiču udomljavanje, sterilizaciju i kastraciju životinja, mikročipiranje pasa, te senzibilizaciju društva prema napuštenim životinjama.

- Mnogi građani naše županije kao kućne ljubimce imaju mačke i pse koje su pronašli na cesti, polju, šumi, vrlo često na rubu smrti. Da li to stvarno tako mora biti? Da li mladunčad moramo pronalaziti u zavezanim vrećicama, u kontejnerima, bačenima uz Dravski kanal, na Cirkovečkoji? Zašto se to događa? Napušteni psi i mačke veliki su problem našeg grada i naše okoline. Iako za napuštene pse imamo sklonište u udruzi "Spas", za mačke trenutno nemamo nikakvo adekvatno sklonište. Ipak, mačke su se donedavno e ipak zbrinjavale u "Životnom zovu“ koji je, nažalost, prije nekoliko mjeseci izgorio - otkrili su sudionici ovog projekta.

20220330_130157.jpg

O broju napuštenih ljubimaca veliku ulogu imaju neodgovorni vlasnici koje svoje ljubimce ne steriliziraju/kastriraju pa se stvara neželjeno potomstvo. Poseban problem nastaje netom prije godišnjih odmora kada se povećava broj napuštenih ljubimaca.

- Stoga smo posjetili udrugu "Životni zov“ prije nego je stradala u požaru i odnijeli vrijedne donacije u obliku hrane, deka i igračkica. Upoznali smo se s problematikom napuštenih mačaka te važnosti edukacije i upoznavanja građana s potrebom sterilizacije i kastracije životinja - kažu sudionici ovog projekta.

20220413_223354.jpg

 Profesoricu Danijelu Strmečki te učenike Elu i Patrika u Gradskoj vijećnici je primio zamjenik gradonačelnika Miroslava Markovića koji je odgovorio na pitanja vezana uz brigu za napuštene životinje i aktivnosti koje Grad Varaždin provodi po tom pitanju.

- Zamjenik varaždinskog gradonačelnika najavio je da će se do kraja ove godine prenamijeniti zgrada u kojoj je smještena Uprava Čistoće u sklonište za mačke, kao i s akcijom besplatne trajne sterilizacije mačaka - kažu sudionici projekta, koji su tom prigodom zamjeniku varaždinskog gradonačelnika predložili i predstavili ideju hranilišta za mačke.

gradska_trznica.jpg

Sudionici projekta osmislili su i edukativno predavanje o važnosti udomljavanja, sterilizacije, kastracije i mikročipiranja kućnih ljubimaca te održali predavanja.

- Izradili smo i tiskali letak kojim potičemo i promoviramo udomljavanje, a napravili smo i nekoliko grebalica za mačke koje ćemo donirati novom skloništu. Također, organizirali smo akciju prikupljanja pomoći udruzi Spas, pa smo tako tiskali platnene torbe i izradili igračke za ljubimce. Akcija sakupljanja je održana u našoj školi, a predstavljanje smo održali i na Gradskoj tržnici Varaždin. Osim skupljanja novčane pomoći skupljali smo stare deke, plahte i ručnike koji su udruzi svakodnevno potrebne u velikim količinama - kažu sudionici ovog projekta koji su, za potrebe izradili web stranicu na kojoj se, osim informacija o projektu, može vidjeti mnogo udomljenih ljubimaca, riješiti kviz ili složiti puzzle.

Letak-prednja.jpg

- Svoje aktivnosti provoditi ćemo i dalje jer uvijek postoji potreba za pomoći napuštenim šapicama. Budi spas u zadnji čas, udomi! - poručuju sudionici projekta s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.