U Elektrostrojarskoj sve više cura: odlučile upisati “muške” smjerove i ostvariti svoj san

J.Š./ Varaždinske vijesti | 14.6.2021. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Cilj nam je dokazati da učenice mogu biti dobre u svim područjima koje mogu upisati u našoj školi (posebno STEM), bez obzira na predrasude te mogu obavljati posao u struci, a da poslodavci budu zadovoljni - kaže Igor Kos, ravnatelj škole, dodajući da je to zapravo pokazatelj nestajanja predrasuda

Zanimanja poput tokar, tehničar za mehatroniku, elektrotehničar ili pak tehničar za računalstvo smjerovi su koje su upisale Nicol Eršeg, Tihana Kišak, Ana Čukelj, Paula Bohin, Rea Košćak i Magdalena Jelenečki. Najčešće ta zanimanja nazivamo muškima no da tome nije tako uvjerile su nas ove učenice Elektrostrojarske škole Varaždin. One su hrabro odlučile upisati te smjerove i ostvariti svoj san i jednog dana postati, uvjetno rečeno, dio muškog svijeta.

Učenice mogu biti dobre u svim područjima

Da sve više učenice upisuju tzv. muška zanimanja i sigurno okupiraju zanimanja u kojima su muškarci donedavno imali glavnu riječ potvrđuju i u školi jer svake godine ovu školu izabire sve više djevojaka.

- Uvijek se Elektrostrojarskoj školi pripisivalo da je “muška škola”, ali svake godine upisujemo i sve više učenica. Tako ih ove godine imamo 163 i jako smo ponosni na njih što su nas odabrale i što su uspješne u školi i izvan škole. Cilj nam je dokazati da učenice mogu biti dobre u svim područjima koje mogu upisati u našoj školi (posebno STEM), bez obzira na predrasude te mogu obavljati posao u struci, a da poslodavci budu zadovoljni - kaže Igor Kos, ravnatelj škole, dodajući da je to zapravo pokazatelj nestajanja predrasuda o muškoj školi, zanimanjima i kategorizaciji.

Zašto su se učenice odlučile baš za smjerove koje su upisale čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...