U Varaždinu otvoren STEM centar za djecu i mlade- besplatne STEM radionice za osnovne i srednje škole

Varaždinske vijesti | 21.5.2023. u 11:35h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji HDIG - Hrvatskog društva inženjera geotehnike prigodnom konferencijom održanom na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu u petak je svečano otvoren STEM Centar za djecu i mlade.

Njegovo otvaranje rezultat je zajedničkih napora fakulteta, koji je ustupio na korištenje prostor nekadašnjeg atomskog skloništa i HDIG, koje je iz Europskih fondova osiguralo oko milijun kuna potrebnih za adaptaciju i opremanje prostora.

Konferenciju i STEM Centar otvorio je predsjednik HDIG, Nenad Petrović, a nakon njega prisutnima su se prigodnim riječima obratili dekan Geotehničkog fakulteta dr.sc. Hrvoje Meaški, voditeljica projekta Petra Kereži Šćuric i voditeljica STEM Centra dr.sc. Jelena Loborec.

STEM Centar raspolaže s gotovo 170m2 upotrebnog prostora u kojem su smješteni multifunkcijska učionica i STEM praktikum. U njima će Centar provoditi aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom i mladima, s posebnim naglaskom na njegov prirodoslovni dio, budući da je u prostoru Centra smješten i stalni postav Geološke zbirke, s više od 160 uzoraka stijena i minerala.

Odmah nakon otvaranja, STEM Centar je ugostio i svoje prve posjetitelje, učenike viših razreda Osnovne škole grofa Janka Draškovića iz Klenovnika, koji su sudjelovali u STEM radionicama inženjerstva okoliša.

Uspostava STEM Centra za djecu i mlade jedna je od aktivnosti istoimenog ESF projekta kojeg od 29.06.2021. do 29.06.2023. godine provodi Hrvatsko društvo inženjera geotehnike u partnerstvu s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Ukupna vrijednost projekta je 304.034,89 eura (2.290.750,91 kuna), od čega je 15% financirano sredstvima Državnog proračuna, a 85% sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Kao suradne organizacije civilnoga društva, sa svojim volonterima u projektu sudjeluju i Hrvatsko društvo za inženjerstvo okoliša, Udruga diplomanata Geotehničkog fakulteta AMAC-GFV, Odred izviđača „Varaždin“ i Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin.

Centar je prošlog tjedna uputio poziv svim osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji da se sa svojim učenicima uključe u STEM radionice.

Budući da se u ovoj početnoj fazi aktivnosti Centra financiraju iz projekta, sve su radionice besplatne. Za škole koje nisu iz Varaždina osiguran je i besplatan autobusni prijevoz, a sve učenike očekuje i lagano osvježenje u vidu varaždinskih klipića i sokova.

Dolasci narednih grupa učenika najavljeni su već za sljedeći tjedan, a očekuje se da će do završetka školske godine Centar posjetiti više od 400 djece i mladih iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.