U varaždinskoj V. Osnovnoj školi obilježili Svjetski tjedan svemira

V.V. | 17.10.2016. u 20:17h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska V. osnovna škola Varaždin od 4. do 10. listopada nizom je radionica, igara, filmova i predavanja obilježila Svjetski tjedan svemira. Ideji obilježavanja su se priključili mnogobrojni učenici i učitelji, koji su sudjelovali u nizu edukativnih i zanimljivih događaja.

Učenici su mogli pogledati dokumentarni film “Dark future of the Sun” te raspravljati o teorijama koje pokušavaju predvidjeti budućnost našeg planeta za 5-6 milijardi godina. Uza sve to, učenici su slušali predavanje o vrstama, funkciji i tehnološkom napretku umjetnih satelita, nakon čega su izradili vremensku lentu razvoja satelita te papirnate satelite koji su poslužili za prikaz putanje GOES i POES satelita.

Jedan je dan bio rezerviran za društvenu igru “Zvjezdane staze”, u kojoj su odgovaranjem na pitanja, crtanjem i objašnjavanjem zadanih pojmova te traženjem još uvijek nepoznatih odgovora iz područja različitih nastavnih predmeta i opće kulture, učenici na zabavan način utvrdili i proširili znanje o poznavanju svemira.

Učenici nižeg uzrasta su u sklopu integriranoga nastavnog dana te radionice “Znanost i svemir“ upoznavali svemir, dok je zainteresiranim učenicima višeg uzrasta prikazana druga epizoda dokumentarnog filma “Cosmos: A Spacetime Odyssey”, koja se bavi mikrokozmosom, evolucijom, masovnim izumiranjima, nastankom života i životom na drugim svjetovima.

Uza sve to, učenici su mogli vidjeti povijesni pregled proučavanja svemira pod nazivom “Pogled u svemir” i steći jasniju sliku veličine naše galaksije u odnosu na ostale galaksije te vidjeti gdje se u našoj galaksiji nalazi solarni sustav.

Kratkom vježbom promatranja u otežanim uvjetima, učenici su se suočili s poteškoćama za vrijeme promatranja svemira i prikupljanju podataka te prošetali 3D računalnim modelom svemira.

U povodu završetka Svjetskog tjedna svemira, u ponedjeljak 10. listopada, organizirano je i zajedničko gledanje znanstveno-fantastičnog filma uz kokice i druženje učenika i učitelja.

Svakodnevno, nakon programa, učenici su se fotografirali u svemirskom stilu pod maskama astronauta, izvanzemaljaca i svemirskih letjelica, što je urodilo smiješnim i zanimljivim fotkama učenika, učitelja i ostalih djelatnika V. osnovne škole Varaždin.