U varaždinskoj katedrali proslavljena misa za slijepe i slabovidne osobe Foto: Varaždinska biskupija

U varaždinskoj katedrali proslavljena misa za slijepe i slabovidne osobe

VV/Varaždinska biskupija | 14.12.2016. u 20:55h | Objavljeno u Društvo

U prigodi proslave spomendana sv. Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu proslavljeno je u utorak 13. prosinca misno slavlje kojem su nazočile osobe koje imaju poteškoće s vidom.

Na svojevrsnoj adventsko-božićnoj duhovnoj obnovi sudjelovalo je 80-ak članova udruga slijepih i slabovidnih iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Ove već tradicionalne susrete potaknuo je vlč. Vinko Halovanić, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije koji zbog osobnih poteškoća s vidom gaji posebno suosjećanje i razumijevanje prema slijepim i slabovidnim osobama. Vlč. Halovanić zbog zdravstvenih teškoća nije sudjelovao na susretu.

Biskup Mrzljak istaknuo je kako se nalazimo u vremenu došašća, iščekivanja Božjeg dolaska, dodavši da se Boga ne može vidjeti vanjskim očima, nego samo unutarnjim očima vjere.

- Naš današnji susret znak je da želimo obnoviti naš odnos s Bogom, prepoznati Božić koji dolazi među nas i prihvatiti ga u našem životu. Za sve to važno je imati unutarnje svjetlo vjere kao što je to imala sveta Lucija, jedna od prvih mučenica koja je životom svjedočila vjeru. Neka nam ona bude zagovornica u tome, ali i pomoćnica, kao što smo i mi sami pozvani biti na pomoć jedni drugima. Neka nam ova duhovna obnova pomogne da obnovimo svi u sebi svjetlo vjere, da gledamo očima vjere, kako bismo se obasjani betlehemskim svjetlom pripremili za proslavu ovogodišnjeg Božića - kazao je biskup Mrzljak.

Za vrijeme mise čitanja su, na Brailleovu pismu, uputili članovi udruga slijepih. Članovi udruga i njihova pratnja imali su u katedrali prigodu za ispovijed, a nakon mise Varaždinska biskupija priredila je zajednički objed i druženje za sve sudionike susreta.