U Dvoru Trakošćan od subote izložba Lekhe Singh "Žene nose svijet" Foto: trakoscan.hr

U Dvoru Trakošćan od subote izložba Lekhe Singh "Žene nose svijet"

vv | 21.9.2023. u 08:05h | Objavljeno u Društvo

Izložba propituje položaj žena u svijetu rada

Nacionalni muzej Dvor Trakošćan 23. rujna u 13 sati otvora izložbu istaknute američke fotografkinje Lekhe Singh “Žene nose svijet”.

Angažirana umjetnost

Izložba čini okosnicu interdisciplinarnog međunarodnog projekta koji je osmišljen u suradnji nekoliko ustanova i udruga, a propituje položaj žena u svijetu rada. Angažirana umjetnost, a posebno Lekhina izložba fotografija žena koje nose teške terete, služi kao interpretativno sredstvo za dijalog o ulozi žena u području rada danas i u prošlosti.

Uz Lekhine ženske portrete, snimljene u više zemalja svijeta, u sklopu izložbe bit će prikazan i baštinski fotografski materijal iz Dvora Trakošćan, Muzeja za umjetnost i obrt te Etnografskog muzeja u Zagrebu. On je  jezgra hrvatskog dijela izložbe s fotografijama nastalim u 19. Stoljeću, a kojih su autori Juraj i Karlo Drašković, te onima na prijelazu stoljeća odnosno s početka 20. stoljeća iz fundusa Etnografskog muzeja.

Izložba u rasponu od gotovo dva stoljeća dokumentira i ukazuje na konstante u diskriminaciji unatoč drukčijem društvenom kontekstu

Na samom otvorenju nastupit će KUD iz Bednje koji je inspiriran temom sudjelovao u snimanju filma kako se nekad nosio teret u produkciji Dvora Trakošćan. Priprema se u sklopu Dana europske baštine, a snimljeni film, uz prikaz tradicije nošenja tereta u selima bednjanskog kraja promovira i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro – bednjanski govor.

Paneli i predavanja

Izložba ostaje otvorena do kraja godine, a popratit će je paneli i predavanja. Prvi se održava već 25. rujna u 18 sati. Tema panela su žene u svijetu rada s pogledom na nekad i danas, a panelisti su umjetnica Lekha Singh, inicijator projekta André Delpuech, zamjenica župana Silvija Zagorec, te poduzetnica Snježana Leljak. Panel će moderirati ravnateljica muzeja Goranka Horjan, a svi sudionici moći se sudjelovai u diskusiji.

Nakon gostovanja u Musée de l'Homme u Parizu i Centro de Exposiciones de Benalmádena u Malagi izložba dolazi u Hrvatsku te će je publika moći razgledati u jednom od najposjećenijih muzeja sjeverozapadne Hrvatske, a omogućilo ju je Ministarstvo kulture i medija.

lekhe_singh.jpg