U Trakošćanu dogovoren nastavak aktivnosti oko proglašenja parka prirode Zagorske gore Foto: JU Priroda Varaždinske županije

U Trakošćanu dogovoren nastavak aktivnosti oko proglašenja parka prirode Zagorske gore

Varaždinske vijesti | 24.7.2024. u 18:40h | Objavljeno u Društvo

Na sastanku, koji je prošlog tjedna održan u Trakošćanu s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, najavljeno je da bi početak javnog uvida u predloženi akt o proglašenju novog parka prirode Zagorske gore, odn. izrađenu stručnu podlogu s kartografskom dokumentacijom mogao započeti polovicom rujna ove godine.

Izvijestili su to iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, dodavši da su, uz ministricu Mariju Vučković i ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljošu Duplića, sastanku prisustvovali i župan Anđelko Stričak, predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove "Priroda Varaždinske županije" Zdenko Đuras, te ravnateljica Sanja Kopjar.

- Predloženi novi, trinaesti po redu park prirode u Hrvatskoj otprilike istom površinom nalazi se na području Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, a obuhvaća gorske masive Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske i Ravne gore te Bednjanski kraj. U Varaždinskoj županiji, područje predloženog parka nalazi se na području gradova Ivanec, Novi Marof i Lepoglava, te općina Bednja, Klenovnik i Donja Voća - napominju iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

Podsjetimo, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković u Trakošćanu je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom, a osim o proglašenju parka prirode Zagorske gore, razgovaralo se i o investicijama Hrvatskih voda te radu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

>> FOTO Sastanak u Trakošćanu: Radovi na Trakošćanskom jezeru bit će završeni do rujna

- Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – komentirao je tada Stričak.