U topličkoj Noći muzeja posjetitelji slušali o jedinstvenom spomeniku hrvatskom jeziku Foto: Grad Varaždinske Toplice

U topličkoj Noći muzeja posjetitelji slušali o jedinstvenom spomeniku hrvatskom jeziku

Varaždinske vijesti | 5.2.2019. u 16:01h | Objavljeno u Društvo

U petak, 1. veljače, Varaždinske Toplice još su se jednom pridružile programu nacionalne manifestacije Noći muzeja. Za tu je priliku svoje vrata svim posjetiteljima otvorio Zavičajni muzej Varaždinskih Toplica u kojem se mogao razgledati bogati arheološki postav, kao i postav Galerije Toplissa.

Dodana vrijednost topličke Noći muzeja bilo je zanimljivo predavanje Vladimira Huzjana o jedinom spomeniku proglašenja hrvatskog jezika službenim jezikom, koji se nalazi upravo u Varaždinskim Toplicama. Jedinstveni spomenik proglašenju hrvatskog jezika službenim jezikom nalazi se u centru Varaždinskih Toplica kao simbol sjećanja na političku borbu, domoljubnu ustrajnost i djelovanje Ivana Kukuljevića Sakcinskog te u spomen na njegov važan povijesni govor koji je održao u Hrvatskom saboru 1843. godine.

Postavljanje spomenika u Varaždinskim Toplicama inicirao je poznati hrvatski slikar i umjetnik Ivan Rabuzin, koji je projekt postavljanja spomenika predložio Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Likovno rješenje spomenika rad je arhitekta Andrije Mutnjakovića koji ga je zamislio u obliku prizme visine 2,3 metra s bazom od 1,5 metra. Spomenik je izgrađen od ljubeljskog kamena zelenog dijabaza. Tri stranice prizme simbolično predstavljaju tri hrvatska narječja, a gornja zakošena ploha bilježi tekst poruke Družbe.  Spomenik je svečano otkriven u na Trgu slobode u Varaždinskim Toplicama 8. studenog 1997. godine u povodu 150. obljetnice saborskog proglašenja hrvatskog jezika službenim.

noc_muzeja_varazdinske_toplice_01.jpg

noc_muzeja_varazdinske_toplice_02.jpg

noc_muzeja_varazdinske_toplice_03.jpg

noc_muzeja_varazdinske_toplice_04.jpg

noc_muzeja_varazdinske_toplice_05.jpg