U srijedu u HNK-u predstavljanje i razgovor o knjizi „Kazalište i pedagogija“ Vladimira Krušića

| 15.2.2019. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 20. veljače, u klubu Europa media u HNK-u Varaždin će se održati predstavljanje i tribina knjige "Kazalište i pedagogija". Autor Vladimir Krušić, dramski pedagog i voditelj Kazališnog studija mladih HNK Varaždin, u svojoj knjizi ispisuje, po prvi put, povijest moderne hrvatske dramske pedagogije kao specifičnog područja kulturne i pedagoške prakse.

Knjiga sadržava pregled ideja i aktivnosti dramskog i kazališnog odgojnog rada u Hrvatskoj od prvih prosvjetiteljskih ideja koncem 18. stoljeća, preko šilerovskih shvaćanja ilirskih preporoditelja o odgoju naroda pomoću kazališta, do stvaranja, u drugoj polovici 19. st., hrvatske pedagogije i školskog sustava kao samosvjesnog polja naprednih pedagoških koncepcija te do širenja, na prijelazu iz 19. i u prvoj polovici 20. st., kazališne kulture kao prostora prosvjetnog iskazivanja građanskih kulturnih i političkih nakana.

Među nositeljima dramskopedagoških ideja i koncepcija nalazimo istaknute ličnosti hrvatske kulturne, prosvjetne i političke povijesti, od kojih su neke porijeklom ili djelovanjem bile vezane uz područje i kulturne tradicije Sjeverne Hrvatske, primjerice – Tituš Brezovački, Juraj Dijanić, Mirko Bogović, Ivan Filipović, August Šenoa, Davorin Trstenjak, Aleksandar Freudenreich, Mato Lovrak i drugi.

Predstavljanje knjige ujedno je povod za širi razgovor o suvremenoj kazališnoj i dramskoj pedagoškoj praksi u Hrvatskoj. Pored autora, na tribini će sudjelovati Josip Pandurić, izdavač i urednik nakladne kuće Disput, akademik Boris Senker, teatrolog i voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Dubravko Torjanac, redatelj i prevodilac. Izabrane odlomke iz dokumentarne građe objavljene u knjizi čita glumica Hana Kunić. Voditelj tribine je književnik Ernest Fišer.

174369.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci