U srijedu otvorenje retrospektivne izložbe akademske slikarice Sunčanice Tuk

VV | 14.1.2018. u 17:41h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je prošle godine prvotno održana u Zagrebu, retrospektivna izložba akademske slikarice Sunčanice Tuk bit će postavljena i u Varaždinu, u palači Sermage/Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, gdje se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 17. siječnja ove godine, u 19 sati.

Sunčanica Tuk (r. 1944. u Sarajevu) iznimna je osobnost hrvatskog slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik čudesne konfesionalnosti ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti, navodi u pratećem katalogu izložbe autor predgovora Ivica Župan. Na ovom retrospektivnom pregledu zastupljene su sve faze njezina slikarskog djelovanja, počevši od školovanja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj je diplomirala slikarstvo 1971. godine, do danas, s naglaskom na bitan aspekt njezina koncepta: procesualnost, zasnovanoj na primarnoj, hermetičnoj i reduktivnoj formi. Artikulaciju prosedea svela je na potez kao elementarno „sredstvo“ pomoću kojega gradi serijalno slikarstvo nizova, slojeva i tzv. zapisa. Putem nervature ruke i kontroliranog automatizma ispisuje psihogram unutarnjih duhovnih stanja i latentnu rezistenciju na zbilju i tim postupkom – apsurdnom radnjom ponavljanja poteza – osvješćuje apsurd spoznaje i esencijalne smislenosti, dakako u znaku pozitivne intencije odupiranja rasapu i entropiji.

Sunčanica Tuk do sada je izlagala na 25 samostalnih izložbi te stotinjak skupnih u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima je Otkupna nagrada Skupštine zajednice općina Karlovac, Nagrada Ministarstva kulture RH na 1. hrvatskom trijenalu crteža te Nagrada Zagrebačke banke za projekt „Fluktuacija prostora memorije“. Suautorica je grafičko-pjesničke mape „Sunčanica Tuk – Slavko Jendričko 99“, te grafičke mape „Bakliža, Baričević, Tuk“. U izdanju „Pastorale“ o njezinu radu je 2004. objavljena i monografija autora Marijana Špoljara. Uz umjetničko stvaralaštvo bavi se i prosvjetnim radom.

Retrospektivna izložba Sunčanice Tuk realizirana je u suradnji s Domom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Muzejom grada Koprivnice, u kojemu će biti postavljena nakon Varaždina. u Gradskom muzeju Varaždin izložba ostaje otvorena do 18. veljače ove godine.