U sklopu svog godišnjeg projekta učenici 6. razreda OŠ Vidovec posjetili su Ivaninu kuću bajki u Ogulinu

MGA/Varaždinske vijesti | 20.6.2019. u 19:48h | Objavljeno u Društvo

Učenici 6. razreda OŠ Vidovec svojim su razrednim izletom u Ivaninu kuću bajki u Ogulinu završili godišnji projekt "U potrazi za Ivanom", pod mentorstvom prof. Sanje Biškup.

Ove se godine obilježava 80 godina od smrti našeg hrvatskog Andersena, kako su zvali Ivanu Brlić-Mažuranić, autoricu Priča iz davnina, Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića i drugih djela. Sve je započelo u Mjesecu hrvatske knjige, početkom školske godine, a aktivnosti su se odvijale tijekom cijele školske godine. Cilj projekta bio je motivirati učenike za čitanje općenito, a onda i za dodatno istraživanje i upoznavanje života i rada Ivane Brlić-Mažuranić, unuke bana Ivana Mažuranića.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja već više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. U OŠ Vidovec obilježili su Mjesec knjige raznim aktivnostima. Ovogodišnja je manifestacija bila posvećena kulturnoj baštini. Glavna tema bila je baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! Uz to, glavni je motiv bio glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Neke aktivnosti bile su vezane i za Ivanu Brlić-Mažuranić te njenu obitelj.

Aktivnosti su se odvijale u školskoj knjižnici, gdje su učenici, učitelji, djelatnici naše škole, ali i gosti iznenađenja, sudjelovali u čitateljskom maratonu, tj. svakodnevnom glasnom čitanju prema mogućnostima, a u dogovoru s učiteljicom Ivanom Mrvelj, knjižničarkom. Čitala su se djela s temom baštine, kao i bajke Ivane Brlić-Mažuranić (Regoč, Šuma Striborova, Ribar Palunko i njegova žena, Kako je Potjeh tražio istinu, Jagor, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Sunce Djever i Neva Nevičica itd.). Neka od tih djela su ekranizirana pa su učenici nakon čitanja mogli pogledati i filmske adaptacije, donijeti i neke svoje knjige ili filmove s temom baštine i ekranizirana djela Ivane Brlić-Mažuranić te uživati na dekicama. Razrednici su sa svojim razredima na Satovima razrednika također obilježili Mjesec hrvatske knjige.

U školskoj knjižnici čitali su legende, bajke ili ulomke iz romana, a mogli su sa svojim razredima sudjelovati i u nekoj od radionica: GLAGOLJAŠKI STRANIČNICI (likovna radionica izrade knjižnih straničnika na glagoljici s temom Ivaninih likova ili naslova bajki); GLAGOLJSKI NAKIT (likovna radionica izrade naušnica, narukvica, ogrlica, broševa s glagoljskim slovima Ivaninih bajki i likova); STRIP RADIONICA (izrada stripova prema Ivaninim bajkama); NAŠE NOVE NASLOVNICE (ilustriranje naslovnica djela Ivane Brlić-Mažuranić); PRIČAM TI PRIČU (stvaralačko prepričavanje djela I. Brlić-Mažuranić s unosom novog lika itd.) i dr.

Označeno u