U povodu Dana svjesnosti o autizmu besplatno predavanje i senzorna projekcija

V.V. | 30.3.2017. u 14:03h | Objavljeno u Društvo

Dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda, ali cijeli četvrti mjesec posvećen je svjesnosti o autizmu.

Cilj obilježavanja ovog dana je skrenuti javnosti pažnju na svjetski rastući problem autizma, te uputiti poruku o važnosti ranog dijagnosticiranja i rane intervencije u poremećajima iz autističnog spektra.

Poremećaji iz autističnog spektra predstavlja zabrinjavajuće rastući zdravstveni problem. Otprilike 67 milijuna ljudi danas u svijetu ima autizam.

Besplatno predavanje

U povodu Dana svjesnosti o autizmu u POU Varaždin održat će se besplatno predavanje u srijedu, 5. travnja u 18 sati Eva Brlek, stručnjakinja u području rehabilitacije i psihoterapeutkinja realitetne terapije, održat će besplatno predavanje na temu "Autizam i samostalan život".

Na predavanju će biti riječi o osobitostima i specifičnostima poremećaja iz autističnog spektra, predstavit će se izazovi te suvremene mogućnosti u edukacijskoj rehabilitaciji s posebnim naglaskom na važnost rane intervencije, te osamostaljivanje za samostalan život.

Senzorna projekcija

Osim toga, u kinu Gaj će 8. travnja u 11 sati biti održana senzorna projekcija filma Hrabri mališan.

Pojam senzornih projekcija poznat je u svijetu, a kod nas je na inicijativnu Eve Brlek, mag. rehab. educ. krenuo prvo u kinu Tuškanac (HFS), zatim u Samoboru i Varaždinu.

Projekt senzornih projekcija prepoznao je i Hrvatski audiovizualni centar, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama po motom - kino dostupno svima.

Senzorna projekcija, projekcija je u prilagođenim uvjetima za djecu koja imaju poteškoće senzorne integracije. U prijevodu - projekcije će biti uz prigušena svjetla i slabijeg zvuka, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja ili baka, organizirano sa školom ili privatno.

- Poanta je senzorne projekcije budu javne i inkluzivne, a ne organizirane samo za djecu sa senzornim poteškoćama - dakle, dođite svi - poručili su iz POU.


Označeno u