U Portugalu održan početni sastanak projekta „Green Streets of Europe“

vv | 22.4.2024. u 13:32h | Objavljeno u Društvo

U portugalskom gradu Santa Maria de Feira, od 16. do 19. travnja, održan je početni sastanak projekta "Green Streets of Europe" u kojem kao partner sudjeluje Turistička zajednica grada Varaždina. Projekt je sufinanciran iz programa Kreativna Europa, a njegov je cilj stvaranje inkluzivnih, održivih i inovativnih festivala koji promiču suradnju i angažman lokalne zajednice i umjetnika prilikom nastajanja njihovih djela. Varaždinski Špancirfest u projektu sudjeluje s festivalima iz Danske, Portugala i Češke.

Uz predavanja relevantnih stručnjakinja na temu održivosti, održane su radionice vezane uz umjetničke rezidencije, ključnu komponentu ovog projekta, koje će umjetnicima pružiti prostor i podršku za njihovo kreativno stvaralaštvo. Interaktivne radionice su bile fokusirane na procese umjetničkog razvoja te na ulogu javnog prostora i sudjelovanja lokalne zajednice. Predstavnica Turističke zajednice grada Varaždina u Portugala bila je Dorotea Solomun, voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici Grada Varaždina.

S obzirom na to da je Santa Maria de Feira od 2019. u UNESCO-voj mreži kreativnih gradova u području gastronomije, dok je Grad Varaždin od 2023. nositelj titule UNESCO-vog grada glazbe, održan je sastanak u uredu za turizam portugalskog grada s ciljem razmjene iskustava i potencijalne suradnje. Santa Maria de Feira je jedan od gradova suorganizatora godišnje konferencije UNESCO-vih gradova iz kreativne mreže koja će biti održana u Bragi od 1. do 5. srpnja.

Green_Streets_Portugal_Dorotea_Solomun.jpg