U petak se u koncertnoj dvorani HNK-a održava koncert Gradskog zbora Brodosplit

MGA/VV | 7.11.2019. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Koncertnog ureda Varaždin i uz potporu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu te Udruge OS koja promiče, razvija i unapređuje široki spektar disciplina u području zavičajne kulture kao i hrvatskog kulturnog i nacionalnog nasljeđa te kulturnog identiteta i osobitosti prijateljskih naroda i etničkih manjina, u petak 8. studenoga u 19 sati u VKD HNK u Varaždinu prvi će puta imati koncert Muški pjevački zbor Brodosplit iz Splita.

Na varaždinskom koncertu zbor će izvoditi program na kojemu su u blokovima i Mendelssohnova i Papandopulova djela, Tijardovićev "Splitski akvarel", Gotovčevu "Dobra večer uzorita", Stipišićevu "Dalamatino povišću utrujena", kao i dirigentovi aranžmani blues i rock standarda.

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.).Na Međunarodnom natjecanju muških zborova "Leevi Madetoja" u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto. Na Međunarodnom natjecanju zborova "Lipanjski zvuci" u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova "Zlatna vila" u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike. U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova "Canta al mar" zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova. U Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju „Robert Schumann" zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna.Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula. Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD.

Od 1988.godine vođenje zbora preuzima Vlado Sunko glazbeni je pedagog, dirigent i skladatelj. Sunko je utemeljitelj i prvi voditelj Zbora dječaka (1991.). Redoviti je profesor na odjelu Glazbene umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Split i dirigent mješovitog zbora Umjetničke akademije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci