U petak počinju 51. Varaždinske barokne večeri Foto: VV arhiva

U petak počinju 51. Varaždinske barokne večeri

Igor Čolaković | 15.9.2021. u 20:07h | Objavljeno u Društvo

- Program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri napravljen je kao i uvijek dosad u duhu izvrsnosti. Zahvaljujući partnerstvu s Republikom Slovenijom, iz te nam zemlje na festival dolaze najbolji interpreti rane glazbe koji njeguju osvješteno izvođenje barokne glazbe na autentičan način. Uspjeli smo ostvariti najbolji izbor u programskom smislu, tako da ćemo na 51. Varaždinskim baroknim večerima slušati doista najbolje slovenske glazbenike - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, predstavljajući ovogodišnji program festivala.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri posebno je naglasio kako će festival, koji će biti održan od 17. do 29. rujna, iako je pripreman u teškim i neizvjesnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, publici ponovo ponuditi visoke umjetničke dosege.

- Posebno me veseli suradnja slovenskih i hrvatskih glazbenika, ali i činjenica da su neki slovenski izvođači u svoj program uvrstili i djela hrvatskih skladatelja. Drago mi je da ćemo ove godine na programu imati još više djela hrvatske glazbene baštine. Pandemija je potpuno poremetila tržište ozbiljne glazbe u cijelom svijetu, stoga je već ogromni uspjeh i samo održavanje festivala, a kamoli organizacija ovakvog izazovnog programa na europskoj razini kvalitete. Varaždinske barokne večeri su brend grada Varaždina, kao grada kulture u europskom kontekstu. Naša je zadaća očuvanje tog brenda na najvišoj mogućoj razini kvalitete u okolnostima pandemije - naglasio je prof. Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Zahvaljujući inovativnim rješenjima u provođenju protuepidemijskih mjera koje je Koncertni ured Varaždin primijenio već na prošlogodišnjim, 50. Varaždinskim baroknim večerima, festival barokne glazbe ove će godine publici ponuditi atraktivni program, koji će uključiti i brojne popratne sadržaje.

- Koncerte ćemo ove godine imati od Belca i Krapine, do Križevaca i Svetog Jurja na Bregu, imat ćemo koncert i u Remetincu, u Ludbregu i Vinici, nastavljamo praksu organiziranja koncerata u dvoru Trakošćan, na Römerovim orguljama u Varaždinskim Toplicama. Koncert ćemo održati i u Šmarju pri Jelšah, u kojem je uređen Muzej baroka. Broj koncerata izvan Varaždina pokazuje da publika i izvan našeg grada prepoznaje i cijeni naš festival te da za koncerte Varaždinskih baroknih večeri postoji veliki interes - naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, najavljujući program ovogodišnjih, 51. Varaždinskih baroknih večeri.

vbv_program_2021.jpg