U petak počinje isplata mirovina za prosinac, HZMO uveo novu e-Uslugu Foto: ilustracija

U petak počinje isplata mirovina za prosinac, HZMO uveo novu e-Uslugu

Varaždinske vijesti | 6.1.2022. u 18:29h | Objavljeno u Društvo

U petak 7. siječnja počinje isplata mirovina za prosinac 2021. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

- Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati i na infotelefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici Zavoda - priopćili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Nova usluga

Dodajmo ovome da je od 5. siječnja dostupna nova e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje e-Kontrola putem koje poslodavci (pravne i fizičke osobe) mogu elektroničkim putem dostavljati dokumentaciju potrebnu za postupak kontrole podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, te preuzimati zapisnik o kontroli u elektroničkom obliku.

Kako napominju iz HZMO-a, e-Kontrola je nadogradnja postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO Lana za uspostavljanje svih vrsta prijava za vođenje matične evidencije HZMO-a.

Ističu da uslugu na jednostavan način mogu koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-Prijave Lana, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici.

- Ovom uslugom dodatno moderniziramo proces kontrole podataka radi stvaranja pretpostavki za brže i jeftinije poslovno okruženje obveznicima doprinosa, pravnim i fizičkim osobama. Unaprjeđenjem digitalnog poslovanja i proširenjem e-Usluga također aktivno pridonosimo temeljnom poslovnom cilju HZMO-a, odnosno bržem ostvarivanju prava na mirovinu svih budućih umirovljenika - izjavio je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.

- E-Kontrola korisnicima osigurava jedinstven način obavještavanja o kontroli obveznika, digitalno prikupljanje i obradu propisane dokumentacije za kontrolu obveznika (rekapitulacija, popis radnika kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i popratna financijska dokumentacija) te izradu i dostavu zapisnika o kontroli obveznika u elektroničkom obliku. Novom uslugom digitalnog prikupljanja i obrade dokumentacije ubrzava se postupak kontrole podataka, smanjuju administrativni troškovi i aktivno pridonosi Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva Vlade RH u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja - navode iz HZMO-a.

Označeno u