U petak otvorenje 19. izložbe vina "Zlatna kapljica Beretinec 2024." Foto: Varaždinska županija

U petak otvorenje 19. izložbe vina "Zlatna kapljica Beretinec 2024."

Varaždinske vijesti | 9.5.2024. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Prvi put ova se izložba održava kao Županijska izložba Varaždinskog vinogorja

Varaždinska županija pokrovitelj je ovogodišnje izložbe vina "Zlatna kapljica Beretinec 2024.", koja ima dugu tradiciju, a prvi put se održava kao Županijska izložba Varaždinskog vinogorja.

Otvorenje izložbe predviđeno je u petak, 10. svibnja ove godine u 17:00 sati u šatoru na prostoru igrališta u Beretincu.

Ovo je već 19. put da se u organizaciju manifestacije udružilo sedam udruga južnog dijela naše županije, VIV - BER Beretinec kao ovogodišnji domaćin, Jalžabet iz istoimene općine, Varaždinbreg Gornji Kneginec, Mejaši Ljubeščica, Grozdek Sveti Ilija, Sveti Martin Varaždinske Toplice i Pinta Novi Marof.

080524_izlozba_vina_VIV_BER_4pg.jpg

O kakvoj se izložbi radi, koliko vinara je dalo svoje uzorke vina na ocjenjivanje te što sve posjetitelje očekuje u popratnom programu izložbe rekli su u srijedu, 8. svibnja Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec "VIV-BER" i dr.sc. Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine, a najavnoj konferenciji nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek, Ilija Fijok, tajnik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec "VIV-BER" te Josip Barulek, član Organizacijskog odbora izložbe vina.

080524_izlozba_vina_VIV_BER_2pg.jpg

- Varaždinska županija prepoznatljiva je po svojoj povijesti, kulturi, običajima i tradiciji, ali i po gastronomiji te izvornim poljoprivrednim proizvodima. Jedan od mnogih tradicionalnih proizvoda je i vino. Tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga je stoljećima, o čemu govori podatak da prvi zapis o vinogradarstvu u sjevernoj Hrvatskoj potječe iz davne 1209. godine. U usporedbi s drugim vinskim regijama, nemamo velike površine pod vinogradima, ali smo zato veliki u kvaliteti i izuzetnim rezultatima. Tome pridonosi i izložba vina "Zlatna kapljica" na kojoj svaki vinogradar i vinar već 19 godina ima priliku dati svoje vino na ocjenjivanje te na temelju rezultata i dobivenih smjernica unaprijediti kvalitetu svojih proizvoda. Moram istaknuti kako imamo svoje autohtone proizvode, sigurno smo najdalje u kvaliteti otišli u proizvodnji vina, tako da možemo reći da u zadnjih desetak godina u poljoprivrednoj proizvodnji se najdalje otišlo u proizvodnji vina, ali ja bi rekao još više u podrumarstvu. Pohvaljujem organizaciju ove izložbe jer je u nju uloženo puno truda, rada i energije i siguran sam kako će ona biti jedan od brendova Varaždinske županije u kojoj se kvaliteta vina diže iz godine u godinu – rekao je Josip Križanić.

Mario Jurišak, potpredsjednik Udruge vinogradara i vinara općine Beretinec "VIV-BER" je rekao kako je na ovogodišnju izložbu pristiglo 357 uzoraka vina, pet uzoraka rakija i jedno voćno vino, odnosno ukupno 362 uzorka, što je doista lijepa brojka s kojom se organizatori zaista ponose.

>> ZLATNA KAPLJICA 2024 Zlatom nagrađena 102 vina, šampion sauvignon Senka Boršćaka

080524_izlozba_vina_VIV_BER_3pg.jpg

- Nakon ocjenjivanja, rezultati su bili vrlo dobri i 102 vina su ocijenjena zlatnom medaljom, 179 srebrnom, 55 uzoraka je dobilo brončanu medalju, a 11 uzoraka dobilo je priznanja. S obzirom na to kakva je bila godina, vidi se da su vinogradari u svojim podrumima dali maksimum. Najbolje ocijenjeno vino na izložbi je vino Senka Borščaka iz Črešnjeva – Sauvignon, berba 2003. godine, suho vino koje je dobilo 89 bodova. Također, u dogovoru s Varaždinskom županijom odabrano je i županovo vino, a to je vino također Sauvignon, suho vino, berba 2003. godine Vinarije Kopjar iz Novog Marofa- rekao je Jurišak te pozvao sve ljubitelje dobre kapljice, ali i sve građane Varaždinske županije da se odazovu otvorenju izložbe naznačivši pritom kako će se u okviru izložbe održati sajam domaćih OPG-ova i udruga, na kojem će se prezentirati domaći proizvodu, a pripremljena je i bogata gastronomska ponuda, ali i odlična glazba- rekao je Jurišak.

Predstavnici Udruge Beretinec "VIV-BER" uručili su i županu Anđelku Stričaku butelju "županovog" vina.

080524_izlozba_vina_VIV_BER_5pg.jpg

080524_izlozba_vina_VIV_BER_1.jpg

plakat_zlatna_kapljica_2024.jpg