U petak izložba Moj dan - život djece i mladih Roma u Gradskom muzeju Varaždin

Varaždinske vijesti | 22.4.2021. u 17:27h | Objavljeno u Društvo

Izložba Moj dan - život djece i mladih Roma otvara se u petak 23. travnja u Gradskom muzeju Varaždin, a donosi priče o životu djece i mladih Roma kroz fotografije i šest video radova redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović.

Video radovi nastali su na inicijativu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a koji je ujedno i organizator ove izložbe.

Kustosica izložbe Karla Pudar naglasila je kako je ideja projekta ukazati na poziciju djece i mladih Roma u društvu, koje od vršnjaka ne razlikuju interesi ni želje već sušte nepovoljne okolnosti odrastanja te često nedostatak podrške i prilika.

Autorice u svojim radovima prate djecu i mlade Rome iz cijele Hrvatske i kroz vizuru jednog dana pričaju nam njihovu životnu priču, ali i planove za budućnost. Dokumentaristički radovi nastali su s namjerom ukazivanja na potrebu izjednačavanja životnih prilika, na važnost univerzalnosti ljudskih prava i zabranu diskriminacije te kako bi doprinijeli rušenju stereotipnih stavova, posebice onih koji posljedice siromaštva pogrešno poistovjećuju s etničkim podrijetlom.

Radovi u produkciji kuće Fade In gledatelja uvode u svakodnevicu djece i mladih pripadnika romske nacionalne manjine kroz prikaz stvarnih priča iz vizure subjektivne percepcije vraćajući tako protagonistima glas, u želji da ih se čuje.

"Dokumentirajući žive i neposredne situacije jednog dana“, prema riječima redateljica Martine Globočnik i Morane Ikić Komljenović, „upoznajemo njih, njihovu obitelj, prijatelje i probleme s kojima se nose tako da govore o prijelomnom ili važnom trenutku koji ih je obilježio kroz njihovo odrastanje, utjecao na ono tko su i kakvi su oni danas.“

Kroz osobne priče ovih mladih ljudi nazire se i društveni kontekst današnjice u kojem žive i odrastaju, a čija diskrepancija između tehnološkog i formalnog napretka s jedne te izostanka društvene svijesti s druge strane, potiče promatrača na aktivno promišljanje o utjecaju društvenog i političkog pozicioniranja manjina, u ovom slučaju Roma te nesvjesno upisivanje predrasudnih stavova uslijed naslijeđenog tumačenja odnosa, povijesti i identiteta.

Postav se može pogledati sve do 9. svibnja 2021.

Posjetitelji izložbe mole se da poštuju sve propisane epidemiološke mjere.

Izložba je dio projekta Uključivanje Roma - Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I kojeg provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.
Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci