U opremanje i izgradnju praktikuma u trima srednjim školama u Hallerovoj aleji u Varaždinu uloženo preko 15 milijuna kuna Foto: Varaždinska županija

U opremanje i izgradnju praktikuma u trima srednjim školama u Hallerovoj aleji u Varaždinu uloženo preko 15 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 22.3.2022. u 16:02h | Objavljeno u Društvo

U nazočnosti državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamića, župana Anđelka Stričaka, njegove zamjenice Silvije Zagorec, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslava Huđeka, saborske zastupnice Nadice Dreven Budinski, županijskih vijećnika Gorana Kaniškog, Dragice Ratković, Jadranke Bahlen, dr.sc. Maria Lešine te Tina Juraka, ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damira Poljaka kao i ravnateljice Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesne Vrček, Snježane Klarić ravnateljice Strojarske i prometne škole te Igora Kosa, ravnatelja Elektrostrojarske škole svečano su otvoreni praktikumi u okviru Centara izvrsnosti Varaždinske županije. 

U rad su pušteni praktikum za potrebe Centra izvrsnosti iz kemije, praktikum za potrebe Strukovnog centra izvrsnosti za strojarstvo, praktikum i zvjezdarnica za potrebe programa astronomije u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku te praktikum za potrebe Strukovnog centra za elektrotehniku. Vrijednost investicije iznosi 15,3 milijuna kuna, od čega se pola odnosi na građevinske radove, a pola na samu opremu.

Župan Anđelko Stričak izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim otvorenjem spomenutih praktikuma.

-Jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije je ulaganje u obrazovanje, te njegovo povezivanje s visokoškolskim obrazovanjem i gospodarstvom, a sve kako bismo bili globalno konkurentni.

Danas smo obišli srednje škole za koje s pravom možemo reći da su srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja.

Naime, ovakav model – suvremeno opremljenih škola, koje se nadopunjavaju i koje su spremne na suradnju sa zainteresiranima u zemlji i svijetu, nema nitko u Republici Hrvatskoj.

Možda će se nekome činiti da sve ide sporo, međutim u ovom mandatu, ovih 10 mjeseci, donijeli smo potrebne odluke, na primjer odluku o osnivanju strukovnih centara izvrsnosti, izmjenama i dopunama proračuna za 2021. te proračunom za 2022. godinu osigurali smo financijska sredstva, provesti natječaje, opremiti kabinete i s današnjim danom predati ih na korištenje učenicima / učenicama, profesorima / profesoricama na korištenje.

Vrijednost investicija je 15,3 milijuna kuna, pola za infrastrukturu, a pola za opremu. Ovim ostvarujemo naš predizborni program naziva „Sustav jednakih šansi“-rekao je župan te dodao kako bi od srca volio da budemo svjetski prvaci u robotici i astronomiji, ali bitnije od toga je da naši učenici budu u trendu, razumiju svjetska kretanja i trendove te da im mi u tome pomažemo.

Državni tajnik Stipe Mamić naglasio je u svom obraćanju kako već puno godina prati rad Županije po pitanju rada s darovitom djecom.

- Radi se diljem Republike Hrvatske, ali mi se čini da je model Varaždinske županije jedan od najboljih i mi u Ministarstvu tražimo jedno rješenje kako sustavno unaprijediti model financiranja darovite djece, stoga u izmjenama zakona, pripremamo novi pravilnik – rekao je državni tajnik te najavio kako će podrška ministarstva ubuduće biti još izdašnija, a otvorit će se i novi kanali financiranja. Predloženo je da se dio sredstava iz Lutrije također izdvaja za darovitu djecu.

- Ovdje nije stvar samo rada s darovitom djecom, ovdje se radi o suvremenom pristupu izvođenju programa unutar škola i to znači kvalitetnija spona povezanosti s našim gospodarstvom i način kako ćemo ostvariti neka nova radna mjesta i neke nove tvrtke .Inače u dokumentu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti uspjeli smo izboriti najbolju alokaciju od 16 posto ukupnog NPOO-a, koja iznosi 7,5 milijardi kuna - naglasio je Mamić.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je naznačio kako je Hallerova aleja srce hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja sa desetak centara, što centara izvrsnosti, što strukovnih centara izvrsnosti i svi oni se baziraju na dvije ključne stvari – jedna je znanje, drugo su vještine.

-Ukupno 860 učenika marljivo radi u našim centrima, a s njima radi 168 profesora, nastavnika i svi mi smo ovdje da njima omogućimo da na kraju budu globalno konkurentni. To sve puno košta, i novaca i znanja i truda, a ono što je iznimno važno za jedan takav projekt je da imamo kontinuitet politike koja nikad ne dovodi ovaj program u pitanje- rekao je resorni pročelnik.

Ravnatelji škola su također izrazili i sreću , zadovoljstvo te ponos ovim ulaganjem u njihove škole.

-Zaista su uložena značajna sredstva i zahvaljujem Varaždinskoj županiji te Ministarstvu koje je prepoznalo važnost strojarskog sektora za naše gospodarstvo, a u tom ulaganju smo obnovili dvije postojeće radionice za ručnu i strojnu obradu metala, napravili smo 4 nova praktikuma koja dosada nismo imali - praktikum za CAD/CAM tehnologiju, praktikum za zavarivanje gdje smo nabavili jedan simulator za zavarivanje za koji mislim da je jedinstven u čitavom školskom sustavu Hrvatske, zatim praktikum za mjerenje i praktikum za automatizaciju – kazala je ravnateljica Strojarske i prometne škole Snježana Klarić te dodala kako sve navedeno pridonosi boljoj kvaliteti rada škole, a prvi rezultati već su vidljivi.

S njome se složila i Vesna Vrček, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole koja je naznačila kako u njezinoj školi već punih deset godina djeluje Centar izvrsnosti iz kemije.

- Kroz taj period je uloženo jako puno financijskih sredstava, a naš je jubilej popratila i Županija dodjelom sredstava u iznosu većem od 2,5 milijuna kuna. Uredili smo četiri kemijska laboratorija i jedan mikrobiološki. Laboratoriji su napravljeni po najnovijim standardima, a mentori i učenici jako su zadovoljni radom u njima – zaključila je Vesna Vrček.

Zaključnu riječ dao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin koji je predstavio Zvjezdarnicu, kupolu u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku i astronomiju.

- Ovakvom zvjezdarnicom se malo koja škola u Hrvatskoj može pohvaliti, a kruna našeg rada i aktivnosti je svakako ustrojavanje Strukovnog centra izvrsnosti za elektrotehniku u kojeg smo uložili puno vremena, truda, novaca i energije. Nama je sada zadatak da sve ovo što imamo što više koristimo, od najniže razine, pa do istraživačkih i inovacijskih projekata tvrtki s kojima dobro surađujemo. Sve ovo bit će na raspolaganju učenicima Elektrostrojarske škola, ali i svim učenicima iz Varaždinske županije, pa i šire – rekao je Igor Kos.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci