U Muzeju Međimurja u Čakovcu otvara se izložba "Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein“

VV | 13.12.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 15. prosinca, u 18 sati otvorit će se izložba „Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein“.

Muzej Međimurja Čakovec prepoznao je priliku da povodom 100. obljetnice rođenja Lili Legenstein postavi izložbu posvećenu za Čakovec značajnoj, ali nažalost u javnosti malo poznatoj obitelji Legenstein. Fokus izložbe je na obitelji i njihovom životu u Čakovcu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova.

Središnji dio posvećen je Kavani Royal koja je bila najvažniji izvor obiteljskih prihoda. Uz Kavanu je vezan njihov status u gradu, a bitna je i za prikaz bogatog i povlaštenog sloja građanstva u međuratnom razdoblju. Uz Kavanu su vezani i sport i glazba, najvažnije stvari za Legensteine, a obrađeni su i Drugi svjetski rat koji je drastično promijenio život obitelji te cjelokupna umjetnička karijera Lili Legenstein koja je povod ove izložbe.

Zahvaljujući gospođi Snježani Mijić, koja nam je za izložbu ljubazno ustupila ostavštinu Lili Legenstein, napravljena je vizualno atraktivna izložba dopunjena predmetima iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec. Posjetitelji će moći vidjeti mnoštvo obiteljskih fotografija, plakate koji najavljuju razna događanja, predmete vezane uz njihovu športsku karijeru kao i predmete vezane uz kazališnu karijeru Lili Legenstein. Fotografije Kavane Royal i skladba Geze Legensteina koja će se moći čuti na izložbi približit će posjetiteljima atmosferu u najelitnijem čakovečkom lokalu u međuratnom razdoblju.

unnamed.jpg