U mreži programa centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za rukomet! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U mreži programa centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za rukomet!

IHR/Varaždinske vijesti | 21.9.2021. u 15:38h | Objavljeno u Društvo

Prihvate li županijski vijećnici prijedlog Odluke o utvrđivanju mreže programa centara izvrsnosti Varaždinske županije, oformit će se i nova mreža programa Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

 - U mreže programa uključit će se i strukovni centri izvrsnosti i glazbene umjetnosti. Odlukom, koja će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine, također je otvorena mogućnost osnivanja Centara za razvoj talenata za rad s darovitom djecom predškolskog uzrasta - najavio je predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić prošli tjedan uoči sjednice Županijske skupštine, koja će se održati u srijedu, 22. rujna.

- Rebalansom županijskog proračuna do dodatnih šest milijuna kuna za zdravstvo i obrazovanje

Mrežu programa Centara izvrsnosti Varaždinske županije čine centri izvrsnosti za matematiku, informatiku, biologiju, fiziku, hrvatski jezik, nove tehnologije, kemije, poduzetništva, komunikaciju, likovnu umjetnost, nacionalnu povijest, a na popisu se našao još jedan - Centar izvrsnosti za rukomet.

 Srednje strukovne škole Varaždinske županije sa svojim programima razvijaju se kao strukovni centri izvrsnosti za pojedine sektore obrazovanja, a mrežu programa strukovnih centara čine: strukovni centri izvrsnosti za strojarstvo, za elektrotehniku, za tekstil i kožu te turizam. Glazbena škola u Varaždinu, kao ustanova s višestoljetnom tradicijom i uspjesima na državnim i međunarodnim natjecanjima i projektima, provodi programe glazbenog obrazovanja koji su centar izvrsnosti u glazbenoj umjetnosti.

 - Gradovi i općine koji žele poticati i financirati rad s darovitom i visokomotiviranom djecom predškolskog uzrasta mogu u suradnji s predškolskim ustanovama organizirati rad po programu kojeg utvrđuje nositelj provedbe programa Centri izvrsnosti Varaždinske županije. Provedbom navedenog programa predškolska ustanova posebnim aktom župana postaje Centar za razvoj talenata - navodi se u Odluci o utvrđivanju mreže programa centara izvrsnosti Varaždinske županije.