U Medicinskoj školi obilježen Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.12.2021. u 17:22h | Objavljeno u Društvo

Učenici 4.a (Leona Gugić) i 4.c razreda (Petra Cestar, Lucija Furjan, Nikol Nestić i Patrik Mudri) svojim su angažmanom obilježili Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima u Medicinskoj školi Varaždin.

Od 18. do 24. studenoga učenici smjera medicinski tehničar/tehničarka te zdravstveno laboratorijski tehničar/tehničarka, pod mentorstvom nastavnica Nataše Bosilj i Dragane Hac, održali su niz predavanja u razredima 1.d, 2.c, 3.a, 3.b, 4.a, 4.b, 4.c i 5.a.

Tom su prilikom učenicima osvijestili važnost pravilne upotrebe antibiotika prilikom liječenja bakterijskih infekcija, ali i nužnost adekvatne prehrane i korištenja probiotika tijekom liječenja, zato što antibiotici nisu selektivno toksični pa, koristeći ih, osim patogenih bakterija uništavamo i bakterije koje čine našu normalnu floru.

Zloupotreba antibiotika, ali i njihovo nepravilno te neodgovorno korištenje za infekcije koje nisu izazvane bakterijskim agensima, dovelo nas je do pojave sve većeg broja multirezistentnih bakterija.

- Budući da je riječ o globalnom problemu, čija je važnost tijekom ove pandemije stavljena u drugi plan, važno je da naši učenici, budući zdravstveni djelatnici, budu informirani o ovoj važnoj temi - kažu iz Škole.

 

 

Galerija slika