U kinu Galerija bogat rođendanski tjedan i akcija "kupi kino stolicu" Foto: Kino Galerija

U kinu Galerija bogat rođendanski tjedan i akcija "kupi kino stolicu"

| 21.10.2015. u 17:04h | Objavljeno u Društvo

U povodu trećeg rođendana, kino Galerija pripremilo je bogat i raznovrstan filmski program kojim će obilježiti svoje djelovanje, ali i pokretanje akcije “kupi kino stolicu” s kojom VANIMA želi uz pomoć svoje djelatnosti pružiti Varaždincima još bolji i ljepši ugođaj gledanja filmova u kinu. Akcija ide pod sloganom “ne idem u kino zbog kokica” i parolom “idem do kina bez benzina”. Kino je uvelo i novi sustav prodaje karata koje je sponzorski izradila “Sfera 8 IT” iz Varaždina.

Kino Galeriju pod vodstvom VANIME službeno je otvoreno prije točno tri godine - 27. listopada 2012. na Svjetski dan audiovizualne baštine, a kontinuirano radi već tri pune sezone i imalo je više od 25.000 gledatelja. Profiliralo se u jedno od boljih nezavisnih kina u Hrvatskoj, prikazujući nezavisni filmski program s konceptom i naglaskom na kvalitetne europske i hrvatske filmove svih rodova. Uz filmove u kinu se održavaju i edukativni programi za vrtiće i osnovne škole, a u predvorju je otvorena galeriju za mlade neafirmirane umjetnike – MUGI. Ove godine kino Galerija je i digitalizirano tako da sada ima suvremenu kino opremu za prikazivanje filmova. Naime, kino Galerija dobilo je 250.000 kuna od Ministarstva kulture za digitalizaciju koju je pomogao i Grad Varaždin uočavajući važnost očuvanja nezavisnih gradskih kina kao epicentra urbanog, suvremenog i društvenog života jednog grada.

Rođendanski kino tjedan počinje filmom Rakijaški dnevnik, redatelja Damira Čučića u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, zanimljivim dokumentarno-eksperimentalnim filmom koji je napravljen, iskonstruiran na audio zapis. Film je dobio nagradu na ovogodišnjoj Puli za najbolju obradu zvuka. Rakijaški dnevnik može se pogledati u četvrtak. 22. listopada u 19.30. Ulaznica je 10 kuna.
Dan kasnije, u petak, 23. listopada u 20 sati prikazuje se film Moj zanat o legendarnom Arsenu Dediću. Ovo redateljsko ostvarenje Mladena Matičevića također je produkcija Hrvatskog filmskog saveza, čiji je projektor kino Galerija koristilo dvije godine i pružalo Varaždinu stalnu kinoprikazivačku djelatnost.

Ničije dijete, film Vuka Ršumovića koji je osvojio Veneciju i dobio nagradu publike, FIPRESCI i FEDORA prošle godine, nastao je u hrvatskoj koprodukciji i svakako je film kojeg se, uz Zvizdana i Ti mene nosiš, isplati pogledati. Sva tri filma su u utrci za "europskog Oscara", a Ničije dijete gledamo u subotu, 24. listopada u 20 sati.

U nedjelja, 25. listopada u 17 sati posvećena je djeci i onima koji se tako osjećaju jer donosi film Hotel Transilvanija 2, najnoviji animirani hit.

U utorak, 27. listopada u 19.30 sati na Svjetski da audiovizualne baštine u kinu se prikazuje klasik hrvatske kinematografije Tko pjeva zlo ne misli.

U srijedu, 28. listopada u 19.30 sati, na dan kada je Emile Reynaud 1892. u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci, slavimo Međunarodni dan animacije. Taj dan obilježava se u pedesetak zemalja svijeta. Uz slobodan ulaz planirana je projekcija najboljih hrvatskih animiranih filmovova iz sezone 2014./15.

Ovaj mjesec završava filmom koji najbolje prezentira program kina Galerije - antiutopistička drama Jastog. Prvi film grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa za englesko govorno područje predstavljen je na festivalima diljem Europe, a glavne uloge tumače Colin Farrell i Rachel Weisz. Film je osvojio Nagradu žirija na Cannesu ove godine i nominiran bio je za Zlatnu palmu. Prikazuje se u limitiranoj distribuciji u hrvatskim kinima, a u kinu Galerija igra u petak i subotu, 30. i 31. listopada u 20 sati.

Uz sve to, VANIMA pokreće i akciju "Ne idem u kino zbog kokica", a kako bi naglasili kulturni i umjetnički programski aspekt kina Galerija, koje svoj program bazira na kvalitetnim filmovima, filmovima koji nemaju popularistički i komercijalni impuls te kako bi na taj način skupili novac za nove kino stolice

U prodaju kreću i promotivne majice "ne idem u kino zbog kokica" po cijeni od 50 kuna. Akciji za kino stolice može se doprinijeti i tako da se "kupi kino stolica", odnosno kupi godišnja iskaznica po cijeni od 200 kuna, a s kojom se ostvaruje besplatan ulaz na sve projekcije u tekućoj kino sezoni. Svakom ulaznicom i odlaskom u kino također se pomaže kupnji novih kino stolica.