U Gradsku vijećnicu vraćena monumentalna slika Miljenka Stančića Varaždinsko korzo Foto: Grad Varaždin

U Gradsku vijećnicu vraćena monumentalna slika Miljenka Stančića Varaždinsko korzo

Varaždinske vijesti | 8.10.2024. u 13:30h | Objavljeno u Društvo

U Gradsku vijećnicu Grada Varaždina u utorak je vraćena monumentalna i vrlo vrijedna slika, ulje na platnu „Varaždinsko korzo“ najpoznatijeg varaždinskog slikara Miljenka Stančića.

Vraćanju slike u salon vijećnice nazočio je i gradonačelnik Neven Bosilj kojem je kustosica Elizabeta Igrec otkrila neke detalje vezane uz poznatu sliku.

gradska_vijecnica_varazdin_slika_miljenko_stancic_vracena_08102024_5.jpg

Slika je u periodu od lipnja do rujna 2024. godine izbivala iz Vijećnice zbog premještaja u Hrvatski restauratorski zavod u Zagreb, gdje je pod vodstvom konzervatora – restauratora Slobodana Radića izvršena opsežna restauracija.

Slika Miljenka Stančića „Varaždinsko korzo“ nastala je 1973. godine u tehnici ulja na platnu velikog formata 140 x 223 cm i jedina je slika u Stančićevu opusu slikana u impresionističkoj maniri točkastih nanosa boje u tonskim skalama okera, narančaste i smeđe.

Sliku je hrvatski Sabor 22. studenog 1981. godine u prilici svečanog otvorenja Galerije slika u Varaždinu poklonio Gradu – odnosno Gradskom muzeju Varaždin povodom proslave 800. godišnjice prvog spominjanja imena Varaždina u pisanom tekstu.

gradska_vijecnica_varazdin_slika_miljenko_stancic_vracena_08102024_4.jpg

Od 1981. slika se kontinuirano nalazila izložena u svečanoj dvorani Gradske vijećnice u Varaždinu te je postala poznati i lako prepoznatljiv vizualni simbol Varaždina.

U istoj dvorani, salonu vijećnice u kojem se primaju najugledniji domaći i strani gosti, organiziraju prijemi i najznačajniji društveni događaji, izloženo je još desetak djela Miljenka Stančića.

- Slika „Varaždinsko korzo“ je ponovno zasjala onim svojim starim sjajem, kojim ju je gledao naš najistaknutiji varaždinski slikar Miljenko Stančić, te varaždinsko korzo ponovno titra u svojim jesenjim bojama u svečanom salonu Vijećnice – istaknula je Elizabeta Igrec koja je s djelatnicima Gradskog muzeja Varaždin vratila sliku na njeno mjesto.

gradska_vijecnica_varazdin_slika_miljenko_stancic_vracena_08102024_3.jpg

gradska_vijecnica_varazdin_slika_miljenko_stancic_vracena_08102024_1.jpg

gradska_vijecnica_varazdin_slika_miljenko_stancic_vracena_08102024_2.jpg