U filmu "Zaboravljenu mladost“ otkriveni nepoznati detalji o oslobađanje vojnog objekta JNA na Ivanščici Foto: UDVDR Ogranak Ivanec

U filmu "Zaboravljenu mladost“ otkriveni nepoznati detalji o oslobađanje vojnog objekta JNA na Ivanščici

VV | 16.9.2021. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

U Kinu Ivanec održano je prvo javno prikazivanje dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost“ na kojoj je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDRA-om Ivanec, radila od 2019. godine.

- S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, projekcija je bila pozivnog karaktera, a odazvalo joj se oko 120 pozvanih - kažu iz udruge.

Program je vodila Vesna Matišić, a na prikazivanju dokumentarnog filma bile su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, Snježana Hunjet, izaslanica ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, Miroslav Ivančić, predsjednik udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i predsjednik Gradskog vijeća grada Pakraca, brigadni general Željko Dvekar, izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge veterana 2. GBR Grom, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. GBR Puma, predsjednici HVIDRA-e Varaždinske županije i Ivanca, Dragutin Špac i Vjekoslav Špac, Branko Družinić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždinska županije, izaslanici udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i udruge veterana 1. GBR Tigrovi, pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojna PUME predvođeni bojnikom Krunoslavom Slavincem, akteri filma, donatori, sponzori i brojni drugi.

zaboravljena_mladost_udvdr_DSC_0065.jpg

- Svim sudionicima koji su sudjelovali u snimanju filma i tako pridonijeli čuvanju istine o Domovinskom ratu i sjećanja na naše heroje, upućujem iskrene čestitke - poručio je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić koji nije bio na projekciji jer je bio na putu.

O tijeku događaja vezanih uz film govorili su voditelj projekta "Zaboravljena mladost" Željko Đurin i predsjednik ivanečkog Ogranka Ljudvek Cikač, koji su podsjetili da je upravo UDVDR Ogranak Ivanec prvi inicirao izgradnju spomen obilježja u Ivancu.

- Temeljem natječaja od Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo 160.000,00 kuna za njegovu izgradnju, a potom je, nakon dvije godine rada na njemu, napravljen program stručnih predavanja po školama naziva "Domovinski rat – Istina o slobodi“, koji je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja - istaknuli su.

Dokumentarni film "Zaboravljena mladost“ traje 1.50 sati i sniman je na autentičnim lokacijama iz Domovinskog rata (Ivanec, Ivanščica, Pakrac, Okučani, Novska, Lipik, Plitvice, Vojnić, Knin, Vukovar, Dalj, Aljmaš, Tovarnik, Borovo Selo, Borovo naselje, Rakitje). Film donosi sjećanja i dojmove sudionika nekih ključnih događanja iz rane faze demokratskih promjena 1990., te u ratnim operacijama od 1991. – 1995. U snimljenim materijalima jako je puno činjenica s kojima javnost svih ovih godina nije uopće ili nije bila dovoljno upoznata.

zaboravljena_mladost_udvdr_DSC_0066.jpg

- Jedna od tih je i oslobađanje vojnog objekta tzv. JNA na Ivanščici, o čemu se po prvi puta nakon 30 godina mogla dobiti cjelovitija slika, od one koja je do sada bila prikazivana, što su istaknuli mnogi koji su pogledali film, a posebice su tom činjenicom bili zadovoljni pripadnici PP Ivanec koja je sredinom rujna 1991. vodila operaciju oslobađanja Ivanščice. Iz tog razloga tijekom studenoga u planu je prikazivanje još opsežnije priče-filma o oslobađanju Ivanščice, za koju su kadrovi također snimljeni tijekom rada na "Zaboravljenoj mladosti" - kažu iz udruge.