U Dubrovniku započeo 34. CECIIS u organizaciji FOI-ja Foto: FOI

U Dubrovniku započeo 34. CECIIS u organizaciji FOI-ja

Varaždinske vijesti | 20.9.2023. u 20:50h | Objavljeno u Društvo

Trideset i četvrto izdanje Međunarodne konferencije Central European Conference on Information and Intelligent Systems - CECIIS 2023 započelo je 20. rujna u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku i trajat će do petka, 22. rujna.

Glavna tema ovogodišnje konferencije je Digital Human, a glavni organizator je Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), dok su partneri i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet prometnih znanosti (FPZ) sa Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT) i Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU).

Na konferenciju su stigli i eminentni znanstvenici i istraživači Lode Lauwaert i Damir Bogdan, koji su održali pozvana predavanja. U iduća tri dana svoje će rezultate znanstvenih istraživanja kroz 59 znanstveno-istraživačkih radova predstaviti 161 autor iz 16 zemalja.

Glavna tema konferencije - Digital Human

Pojam 'digitalni čovjek' (eng. Digital Human) uključen je u široko područje tema povezanih s interakcijom ljudskih bića u digitalnom okruženju koje se razvija. Društvo se mijenja zbog digitalnih tehnologija i mi kao ljudi živimo dio svojih života na društvenim mrežama, u metaverzumu te komuniciramo s umjetnom inteligencijom.

ChatGPT je važna prekretnica u razvoju umjetne inteligencije, ali i u evoluciji 'digitalnih ljudi'. Možemo očekivati ​​naprednije modalitete ljudske augmentacije i daljnje uranjanje u digitalno okruženje. Na najnaprednijoj razini imat ćemo digitalnog čovjeka kao računalno generiran prikaz ljudskog bića. Stoga konferencija CECIIS 2023 okuplja istraživače koji predstavljaju svoja istraživanja i razmijenjuju svoje rezultate i ideje.

Program konferencije

Na temu Ethics of risk in the context of AI govorio je prof. dr. sc. Lode Lauwaert, dok je temu How Technologies of tomorrow will impact our Industries today - an overview about Quantum Computing obradio Damir Bogdan, CEO Centra izvrsnosti za kvantno računalstvo i umjetnu inteligenciju, QuantumBasel iz Švicarske.

Sudionici su sudjelovali i u panel raspravi s atraktivnom temom Science and AI koju je moderirao prof. dr. sc. Neven Vrček, predsjednik Programskog odbora konferencije CECIIS 2023 i profesor na FOI-ju. Panelisti su bili Damir Bogdan (CEO QuantumBasel, Švicarska), prof. dr. sc. Blaženka Divjak (Sveučilište u Zagrebu, FOI), prof. dr. sc. Tomislav Matić (Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Osijek, FERIT) te prof. dr. sc. Enrique Mu (Carlow University, SAD).

Sudionici konferencije iz Europe i SAD-a imat će prilike upoznati međunarodne projektne timove i rezultate njihovih istraživačkih i znanstvenih projekata u sklopu tzv. projektne oaze (eng. Project Oasis) te sudjelovati na međunarodnoj radionici na temu sve atraktivnijih kratkih intenzivnih programa mobilnosti (Mastering Blended Intensive Programs – insights and trends!) pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Martine Tomičić Furjan. Uz to, održana je i stručna radionica naziva Tabletop exercise in responding to information security incidents involving a ransomware attack koju je vodio prof. dr. sc. Đorđe Krivokapić, Andrea Nikolić i Ivona Živković.

Također na konferenciji će biti predstavljen međunarodni konzorcij istraživačke infrastrukture Bloxberg, koji se temelji na blockchain tehnologiji.
 
13. CECIIS Studentska međunarodne sekcija - od Perua preko SAD-a do Europe

Međunarodna konferencija CECIIS i ove godine u okviru 13. po redu Studentske online sekcije okuplja veliki broj studenata iz različitih zemalja. U okviru 20 istraživačkih projekata okupilo se 35 studenata, mladih istraživača iz cijelog svijeta.

Tako imamo rezultate istraživačkih projekata studenata iz Perua, dio studenata nam dolazi s Floride u Sjedinjenim Američkim Državama, zatim iz Slovačke, Latvije, Albanije, Austrije, Slovenije, Bugarske i naravno  iz Hrvatske. Voditeljice Studentske sekcije CECIIS su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš s FOI-ja i prof. dr. sc. Victoria Appatova sa Sveučilišta Cincinnati u Ohiju u SAD-u.

Teme studentskih istraživanja vezane su uz primjenu informacije i komunikacijske tehnologije u različitim područjima – od psihologije i medicine pa sve primjene u ekonomskim ili računalnim znanostima. Studenti će raspravljati o idejnim rješenjima pametnih gradova, izazovima suvremene virtualne komunikacije, konkretnim primjenama digitalnih tehnologija, umjetnoj inteligenciji i mnogim drugim aktualnim temama.