U Crkvi nezadovoljni Šanjekovim skulpturama od oko 350.000 kuna?!

Varaždinske vijesti | 27.9.2021. u 15:03h | Objavljeno u Društvo

Prepravljat će se skulpture umjetnika Nikole Šanjeka, postavljene u Parku Ivana Pavla II., jer su predstavnici Crkve izrazili nezadovoljstvo samim načinom prikaza crkvenih redova. Naime, već ranije se ukazivalo da nisu prikazani svi redovi.

Stoga su gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković održali u Gradskoj vijećnici sastanak s predstavnicima Varaždinske biskupije, preč. Anđelkom Košćakom i gvardijanom kapucinskog samostana fra Mijom Šarčevićem te autorom skulpture, akademskim kiparom Nikolom Šanjekom.

- Predstavnici Crkve izrazili su nezadovoljstvo samim načinom prikaza crkvenih redova te je zaključeno da se uvaže primjedbe, a prije svega u konačnu realizaciju uključe i drugi crkveni redovi koji se simbolično prikazuju, a utjecali su na razvoj i život Grada Varaždina. Nedostaci će se nastojati ukloniti o čemu će, kao i o novom terminu postavljenja skulpture, javnost biti obaviještena - napisali su iz Grada.

Inače, za izradu i postav umjetničkog djela – skulpture "Crkveni redovi Varaždina" autora Nikole Šanjeka, Grad Varaždin izdvojio je 352.098 kuna bez PDV-a, istaknuto je tako za Varaždinske vijesti još u kolovozu.

Umjetničko djelo sastoji se od tri skulpture redovnika u kamenu St. Dolomiten, od kojih je prvi redovnik visok 185 cm, a širok 45 cm, drugi redovnik visok je 190 cm te širok 50 cm, a treći visok 170 cm te širok 47 cm.

Označeno u