TZ-u Grada Varaždina i partnerima odobren projekt u okviru programa Kreativna Europa Foto: TZ grada Varaždina

TZ-u Grada Varaždina i partnerima odobren projekt u okviru programa Kreativna Europa

VV | 16.6.2020. u 15:01h | Objavljeno u Društvo

Turističkoj zajednici grada Varaždina i partnerima početkom lipnja odobren je novi europski projekt.

Riječ je o EU projektu „People power partnership“, u sklopu programa Kreativna Europa, za čije je provođenje Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) Turističkoj zajednici grada Varaždina i partnerima odobrila financiranje.

TZGV je zajedno s partnerima u studenom 2019. na poziv za Potporu za Europske projekte suradnje 2020. iz potpograma Kultura prijavila projekt People power partnership, u kategoriji većih projekata suradnje. Taj je projekt među 20 odobrenih projekata, od ukupno 69 prijavljenih u kategoriji većih projekata suradnje. Na ovom je pozivu kroz kategorije većih i manjih projekata suradnje sudjelovalo čak 2008 kulturnih organizacija i institucija iz Europe, a potporu je ostvarilo ukupno 20 hrvatskih organizacija, među njima i TZGV.

TZGV će projekt provoditi u partnerstvu s 13 institucija iz 10 zemalja (Njemačka, Danska, Rumunjska, Litva, Latvija, Španjolska, Portugal, Velika Britanija, Italija i Češka).  Vodeći partner je Aktionstheater Pan Optikum Gemeinnutzige GMBH iz Freiburga.  U sklopu projekta će 104 mladih u dobi od 18 do 25 godina iz zemalja partnera uvježbati program za  13 manjih i jednu veliku predstavu, odnosno produkciju. Predstave  će biti izvedene na turneji u svim partnerskim gradovima te ostalim zainteresiranim festivalima. U prvoj će fazi projekta osam sudionika iz jednog grada zajedno s osam mladih iz grada partnera zajedno pripremati produkciju za javni prostor koja će biti izvedena u sklopu festivala u gradu u kojem će se mladi pripremati. TZGV je u projekt uključila naš najpoznatiji festival, Špancirfest.

Produkcije će biti usredotočene na društveno relevantne teme iz osobnih života mladih.  Objedinjujući oblik izražavanja bit će hip-hop, a s mladima će raditi iskusni kreativni profesionalci iz Freiburga.

U drugoj fazi projekta razvijat će se glavna produkcija u Freiburgu u skupinama od 32 mladih (osam mladih iz četiri grada partnera), koja će biti izvedena na 13 festivala. Nakon premijere u Freiburgu, različiti timovi mladih predstavu će izvoditi na festivalima u gradovima partnera.

Projekt je ukupno vrijedan gotovo 4 milijuna eura, od čega 50% financira EU, dok proračun TZGV-a iznosi 195.776,00 eura. Najveći dio projektnih aktivnosti TZGV - a provodit će se u sklopu Špancirfesta, koji je na europskoj razini prepoznat kao vrijedna kulturna manifestacija.

Projekt s provedbom započinje u listopadu 2020. i trajat će do listopada 2024.

POPIS PARTNERSKIH ORGANIZACIJA PROJEKTA „PPP“

  1. Aktionstheater Pan Optikum , Freiburg, Njemačka – vodeći partner
  2. Theaterforeningen for Helsingr Kommune, Helsingr, Danska
  3. Teatrul National Radu Stanca Sibiu, Sibiu, Rumunjska
  4. Turistička zajednica grada Varaždina, Varaždin, Hrvatska
  5. Kulturos centras Loftas, Vilnius, Litva
  6. Foundation INITIUM, Riga, Latvija
  7. Foundaxion Publica Teatre de la Llotja, Lerida, Španjolska
  8. Municipio de Loule, Loule, Portugal
  9. Camara Municipal de Lisboa, Lisabon, Portugal
  10. Magna Vitae, Louth, Velika Britanija
  11. Alytaus miesto teatras, Alytus, Litva
  12. Cooperatica Italiana Artisti, Torino, Italija
  13. Centrum choreogradickeho Rozvoje SE.S.TS, Prag, Češka
  14. Pedagogische Hohschule Freiburg, Freiburg, Njemačka