Turistička sezona 2021. godine se pokazuje uspješnom: Varaždinci na more! Foto: Ilustracija

Turistička sezona 2021. godine se pokazuje uspješnom: Varaždinci na more!

Sponzorirani članak | 15.7.2021. u 12:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Većina stanovništva kontinentalne Hrvatske se kroz proteklih godinu-dvije suočavala s velikim problemima što se tiče ljetovanja. Pandemija koronavirusa je decimirala planove koje neki od nas jesu imali, te smo u 2021. godini zbunjeni i zabrinuti - što dalje?

Ipak, čini se da se nazire kraj cijeloj ovoj situaciji. Ili, ako ne baš kraj, onda barem točka normalizacije i prilagodbe, u slučaju da će se pandemija stvarno klasificirati kao stalni, sezonski virus, kao što je to obična gripa.

Naime, kao što možda i znate, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske je početkom mjeseca objavilo pregled dosadašnjih rezultata turističke sezone za 2021. godinu. Ne krivimo vas ako ste očekivali samo najgore, no Ministarstvo ima prilično dobre vijesti.

“Iznimno smo zadovoljni s dosadašnjim rezultatima turističke 2021. godine te najavama za mjesece koji su ispred nas,” rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta. “U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi 425.000 turista što je oko 100.000 više nego u isto vrijeme protekle godine.”

Brnjac je također naglasila da je povoljna epidemiološka slika nužni preduvjet za nastavak turističke sezone, no za sad nema pravih razloga za brigu.

Generalno govoreći, Hrvatska je u prvoj polovici godine ostvarila 2,6 milijuna dolazaka i 11,8 milijuna noćenja turista. Iznimno zavidne brojke koje znače rast od preko 50% u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

U ovom trenutku, epidemiološka slika se čini prilično povoljnom. Novih slučajeva zaraze nema puno, te je postotak procijepljenosti stanovništva u stalnom rastu. Ako se pitate znači li ovo da napokon možete na ljetovanje, odgovor je gotovo sigurno - da.

Sigurni smo da ne treba dodatno napominjati da je ogroman broj obitelji i pojedinaca iz predostrožnosti preskakao proteklih nekoliko turističkih sezona. No, budući da pandemija napokon jenjava u praktičnom smislu, te budući da se čini da se “novo normalno” napokon nazire, smatramo da je vrijeme da se svi malo opustimo. Jasno, uz pridržavanje svih aktualnih mjera zdravstvene sigurnosti.

Dapače, unatoč tome što preporučujemo put na more, smatramo da će vjerojatno većini ljudi i dalje biti u interesu da izbjegavaju prenapučena područja i najpopularnije plaže. Najbolja bi ideja bila ciljano istražiti manje popularne lokacije i mjesta koja nisu nužno fokus svake turističke sezone.

Također, tu je uvijek mogućnost najma neke ljetne kuće ili pak - ako ste posebice dobro potkovani - prave vile za ljetovanje. Najam nekretnine se pokazuje očitom opcijom za one kojima je prioritet osigurati sigurnu i potpuno privatnu lokaciju za uživanje na obali, no jasno je da to nije i jedina opcija.

Ovisno o tome što tražite i očekujete, prvi će korak morati biti odlučiti se za lokaciju koju biste htjeli posjetiti. Istra se, primjerice, pokazuje kao dobar izbor u proteklih nekoliko dana. Preporučujemo da potom uložite puno vremena i truda kako biste pravilno istražili lokaciju kamo planirate putovati. Kao što smo rekli, potražite manje i skrovitije plaže, restorane, i aktivnosti - čisto predostrožnosti radi.

Unatoč tome što pandemija i dalje traje, statistike nam nalažu da kriza polako jenjava. Dakako, sam koronavirus nas neće ostaviti na miru tako brzo, no to ne znači da mu se ne možemo još i bolje prilagoditi no što se već jesmo. Ljetovanje je važna stavka u normalnom životu, te smatramo da ga u 2021. godini napokon nije potrebno potpuno otpisati.