Odlaze na hemodijalizu i imaju istu želju: kućna hemodijaliza bila bi pun pogodak! Foto: VV

Odlaze na hemodijalizu i imaju istu želju: kućna hemodijaliza bila bi pun pogodak!

| 6.3.2023. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Tri dana u tjednu podređena su odlasku na hemodijalizu što je teško, a ponekad i nemoguće, uskladiti s poslom i drugim aktivnostima, kažu naši sugovornici

Svjetski dan bubrega obilježava se svake godine drugog četvrtka u ožujku, s ciljem podizanja svijesti o važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje te promicanja prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti.

Pod većim rizikom od obolijevanja su osobe s hipertenzijom, dijabetesom, kardiovaskularnom bolešću i obiteljskom anamnezom kronične bubrežne bolesti. Kronična bubrežna bolest u početnim stadijima često nema simptoma ili nisu prepoznati, a u završnim stadijima potrebno je nadomještanje bubrežne funkcije dijalizom ili transplantacijom.

Riječ je o bolesti koja znatno narušava kvalitetu života, o čemu smo razgovarali s dvojicom Varaždinaca koji tri puta tjedno odlaze na hemodijalizu, a obojica su naglasila isto: kućna hemodijaliza nemjerljivo bi olakšala njihovu svakodnevicu.

"Prilagodili smo se mojoj bolesti"

Renomirani varaždinski logoped svjetskog glasa dr.sc. Darko Novosel, prof. (74), saznao je da ima problema s bubrezima kad je krenuo u osnovnu školu, na sistematskom pregledu.

- Tada nisam obraćao pažnju na to, ni kroz srednju školu, ni kroz fakultet. Svirao sam u bendu, okupirale su me druge stvari, sve drugo osim te bolesti. Kad sam imao oko 40 godina išao sam na pretrage zbog bolova u leđima, a analiza urina pokazala je da mi bubrezi propadaju. Budući da mi je posao bio takav da sam puno puno vremena provodio uz pacijente, često sam obolijevao od angine, a nijednu nisam odležao, pa je moguće da su i streptokoki pridonijeli tome. Možda je i genetski, jedna rođakinja je također bila na dijalizi – ispričao nam je dr. Novosel.

Mislav Marčec (42) s bubrežnom se bolešću "druži" od svoje 28. godine, a na hemodijalizu odlazi od 2015. godine.

Kako su bolest i odlasci na hemodijalizu tri puta tjedno utjecali na svakodnevicu, posao i obiteljske živote ove dvojice Varaždinaca, te zašto podržavaju inicijativu da HZZO bolesnicima sa zatajenjem bubrega omogući hemodijalizu kod kuće, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...