Trash film festival u Varaždinu od 8. do 11. rujna: lajtmotiv - sapunice! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Trash film festival u Varaždinu od 8. do 11. rujna: lajtmotiv - sapunice!

Julijana Marčec | 17.8.2021. u 13:21h | Objavljeno u Društvo

Šesnaesto izdanje Trash film festivala bit će u Varaždinu održano od 8. do 11. rujna, a posjetitelji ovog jedinstvenog festivala i ove će godine moći uživati u zanimljivom programu.

Sve počinje otvorenjem i postavljanjem nove zlatne pločice na Stazu slavnih, odnosno Walk of Fame u Uskoj ulici, a završit će dodjelom Zlatnih motorki u kinu Gaj. Organizatori su najavili i kviz, nekoliko manjih koncerata, uvijek zanimljivu debatu te službene projekcije filmova.

- Ove je godine na natječaj stiglo 1.166 filmova, što je manje u odnosu na prijašnje godine, jer je inače dolazilo oko 2.000 filmova. To je vezano uz strože kriterije našeg natječaja, ali i uz pandemiju koronavirusa koja je sve zaustavila, pa i snimanje niskobudžetnih filmova za naš festival – rekao je direktor i filmski selektor Trash film festivala Slobodan Runjak.

Ponovo najviše horor filmova

Nakon predselekcije u konkurenciju za Zlatne motorke ušlo je četrdesetak filmova iz cijelog svijeta, pa će posjetitelji moći vidjeti odličnu recentnu produkciju niskobudžetnih filmova.

- Među filmovima je najviše horora, čak 560, 450 je znanstveno-fantastičnih naslova, a filmaši su poslali i nešto manje od 300 akcijskih te gotovo 100 borilačkih filmova, što pokazuje da se trend nastavlja i da smo ponovno dobili najviše horora – rekao je Runjak, dodavši kako posebno veseli što su filmovi nešto kraći, jer je važno da mladi filmaši nauče prenijeti poruku u što kraćem vremenu.

Bilo je dosta filmova s temom Covid-19, no nakon selekcije nismo ih uvrstili u službenu konkurenciju, jer smo mi festival koji ima strogo određene žanrove, a glavni nam je kriterij da film mora biti zabavan. 

Slobodan Runjak

Iako je zbog pandemije koronavirusa stiglo manje filmova na natječaj ipak se mnogo filmaša, posebno onih na Dalekom Istoku, bavilo tom temom u svojim niskobudžetnim uratcima.

- Bilo je dosta filmova s temom Covid-19, no nakon selekcije nismo ih uvrstili u službenu konkurenciju, jer smo mi festival koji ima strogo određene žanrove, a glavni nam je kriterij da film mora biti zabavan – kazao je filmski selektor Trash film festivala.

Ove je godine najviše filmova stiglo iz Amerike, a zatim iz Indije, Irana, Brazila, Španjolske, Velike Britanije, Francuske, Italije i Rusije, dok je iz Hrvatske stiglo čak šest filmova, što je značajan porast, jer se posljednjih godina samozatajni hrvatski filmaši nisu prijavljivali na varaždinski Trash film festival.

U znaku - sapunica

O dobitnicima Zlatnih motorki zbog složene epidemiološke situacije i protuepidemijskih mjera ove godine neće odlučivati publika, ali će svoje favorite odabrati stručni žiri kojeg će ove godine činiti Dario Harjaček, pisac i kazališni redatelj, Irena Šćurić, redateljica i producentica, te Ante Tomić, književnik i scenarist.

- Šesnaesti festival će biti održan u znaku sapunica, odnosno one će nam biti lajtmotiv, pa će na tu temu biti organizirana i debata u kojoj će uz Harjačeka sudjelovati i prof. dr. sc. Tomislav Pletenac, redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, iz zagrebačkog ogranka Udruge Trash - najavio je direktor festivala istaknuvši pritom kako će na tu temu kazališni redatelj i DJ Mario Kovač osmisliti i pitanja za popularni kviz za kojeg se svake godine traži mjesto više.

Tko ćna Walk of Fame?

Runjak je potvrdio kako će Staza slavnih odnosno Walk of Fame u Uskoj ulici dobiti novu pločicu, no nije želio otkriti tko će nastaviti niz nakon Franca Ožbolta, Slavka Brankova i Oktavijana Mietića. Trasheri zasad ne otkrivaju ni tko će svirati na Festivalu, no koncert će sigurno održati kućni bend The Fakin Lajsne i DJ Mario Kovač.

- Pripremili smo atraktivan program za šesnaesti Trash film festival, odabrali najbolje niskobudžetne filmove, snimamo skečeve koji će posjetitelje zabaviti na zatvaranju festivala, a i otvorenje u Uskoj će ponovno biti spektakularno – poručio je Slobodan Runjak, direktor TFF-a i pozvao sve da dođu na Festival i da budu dio trash priče u Varaždinu.

Trash film festival će biti održan od srijede do subote, od 8. do 11. rujna, u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama koje će odrediti nacionalni Stožer civile zaštite, a organizatori će sve aktualne informacije o festivalu objavljivati na svojim FB i mrežnim stranicama.

Označeno u