Trash film festival počinje u srijedu, a tematizira superjunake

| 1.9.2017. u 10:13h | Objavljeno u Društvo

Čovjek izmučene duše uslijed dodira s otopinom od bala smeća u kombinaciji s pražnjenjem atmosferskog električnoga naboja koncentriranog u olujnim oblacima postat će Trashman – superjunak čija geneza podsjeća na onu nindža kornjača, a na velikom će ga platnu na 12. Trash film festivalu predstaviti udruga Trash, koja je u četvrtak na presici najavila otvorenje festivala, koji će se održavati od 6. do 9. rujna.

Na natječaj je stiglo 119 filmova iz 29 zemalja svijeta, a u službenu konkurenciju uvršteno je 30-ak filmova, koji će biti prikazani u Kinu Gaj.

Snimanje Trashmana

O dobitnicima “Zlatnih motorki” u kategoriji borilačkog, znanstveno-fantastičnog, akcijskog i horror filma odlučivat će osječki trash filmaš Boris Prole, voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA, stručnjak za crtiće i druge filmove Hrvoje Selec te frontman Atomskog skloništa Bruno Langer. Jednu “Zlatnu motorku” i ove će godine dodijeliti i festivalska publika.

Festival su predstavili trashovac i novinar Luka Špac, direktor festivala Slobodan Runjak, predsjednik udruge Tomislav Šipek, član udruge Tihomir Galevski i Hrvoje Selec, vanimator.

Hrvoje Selec ove je godine prvi put u žiriju, rekao je da je Trash film festival proizvod koji treba neprestano nadograđivati, a Slobodan Runjak dodao je da je stigao manji broj hrvatskih i borilačkih filmova te da su gotovo svi članovi udruge sudjelovali u snimanju filma o Trashmanu.
U Off programu bit će prikazana dva filma, prva varaždinska meksička sapunica "Consuelo" i urbani filmski ep studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda, crna komedija "Život po Moskriju".

Dolaze cosplayevci

Festival se otvara u srijedu u 19.30 sati u predvorju kina Gaj, a gosti će biti cosplayevci iz Zagreba - superjunaci Thor i Floki iz Osvetnika, Sister Repentia iz Warhammer 4000, Wonder Woman, Winter Soldier sa štitom od Captain America i Starlord iz Guardians of the Galaxy.
Što se tiče glazbenog programa, na otvorenju će nastupiti varaždinski bend Devastation, a zatim Atomsko sklonište.
U četvrtak će u Elaphantu biti održan okrugli stol „Superjunaci – najveće ikone trash kulture“, a u 19.15 sati Kvizna situacija, pub quiz autora i voditelja Marija Kovača. U večernjim satima nastupit će AC/DC tribute bend iz Zagreba, a u sklopu suradnje s HNK-om Varaždin bit će izvedena i predstava „Krokodili“ autora Vladimira Arsenijevića.

U petak na Kapucinskom trgu nastupaju varaždinski rock bend NO'E, David Bowie tribute bend Gift iz Novog Sada. U subotu će biti veliko finale festivala – dodjela zlatnih motorki u Kinu Gaj, na Kapucinskom nastupa kućni bend festivala The Fakin Lajsne, a zatim Depech Mode tribute bend Gift iz Novog Sada.