"Tolikim ljudima je podignut spomenik, zaslužuje ga i Darko Labaš" Foto: Ilustracija/MK Baroker

"Tolikim ljudima je podignut spomenik, zaslužuje ga i Darko Labaš"

VV | 11.5.2023. u 13:29h | Objavljeno u Društvo

Brojni motociklisti i prijatelji oprostili su se u srijedu na varaždinskom groblju od Darka Labaša, avanturista, prijatelja, istinskog bajkera i legende koji je na svom motoru, Yamaha FJ 1100, proputovao svijet. Iza njega je dva milijuna kilometara pređenih na dva kotača, a mnogi bajkeri dolazili su i u njegov servis motocikla kojeg je godinama imao u baroknom gradu. Njegov odlazak, u 65-godini, rastužio je mnoge. 

- Otišao je čovjek, motociklistička legenda. Nije bio ni trkač ni bajker. On je bio svoj i u tome je ustrajao. Život je posvetio motorima i moto putovanjima. To ga i čini legendom. Osobno ne poznajem nikoga sličnog njemu. Ukrstili su nam se životni putevi nekoliko puta, nismo se uvijek i u svemu slagali, čak naprotiv, ali smo se poštivali. Imao sam čast i privilegiju na početku moje moto priče putovati u njegovom i Georgovom društvu. Možda sad negdje drugdje ponovo voze zajedno... Zbogom Darko - objavio je Ivica Vugrinec, otac našeg poznatog motociklista Martina Vugrinca na Facebook profilu. S odlaskom se ne mire ni njegovi najbliži susjedi.

- Bio je susjed kakvog možeš samo sanjati. Drag, nenametljiv, strpljiv, pristojan... Grozna nam je ova tišina bez zvuka njegove Yamahe. Apsolutno se zalažem za to da bi mu trebalo napraviti neki spomenik kao uspomenu na njegov veliki avanturistički duh - objavila je njegova prva susjeda Marija na njegovom Facebook profilu. 

Ovu ideju podržali su i drugi, koji su podijelili zgode koje su s njime doživjeli.

- Kad smo Ana i ja putovali motorom iz Kanade, našli smo se u Njemačkoj, u malenom gradu pored Kemptena, na moto treffenu 100.000+. Bio je to specifičan susret jer je više orijentiran na motore nego ljude. Christian Stalter se trudi okupiti ljude koji putuju, koji "mlate" kilometre, a ne samo mijenjaju motore. O tim motorima se dakle vodi neka evidencija u knjizi, ima ih puno sa 100.000+, 200.000+, čak i 300.000+, kasnije sve manje, i manje, a za svakih 100.000 se dobije naljepnica. Spomenuti Christian je ostao zatečen, naravno, nije imao naljepnicu 1.200.000+, Darko Labaš je apsolutno zasjeo na prvo mjesto. Spominjao se neki Nijemac s milijun kilometara na BMW-u, ali nikad nije bio izvan Njemaćke s njim. Svi vi koji ovo čitate vjerojatno tu priču i znate, ali ovo pišem zato da se širi glas i da to dođe do gradskih vlasti i da se Darku digne spomenik u Varaždinu... Da Darko sjedi na Yamahi i bude okrenut prema Nepalu, jer ipak je njega najviše volio. Rado ću dati donaciju za takav projekt, jedinstven u svijetu. Ne smije se zaboraviti, tolikim ljudima je dignut spomenik, zaslužuje ga i Darko, zaslužio ga je na jedinstveni način - objavio je na Facebook profilu Luka Domjanić.