Tko su bili naši najuspješniji matematičari na državnom natjecanju u Poreču? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Tko su bili naši najuspješniji matematičari na državnom natjecanju u Poreču?

VV | 16.5.2022. u 17:44h | Objavljeno u Društvo

U Vodicama je od 10. do 12. svibnja održano Državno natjecanje iz matematike na koje je pozvano 18 učenika iz Varaždinske županije, od kojih su njih 17 polaznici Centra izvrsnosti za matematiku. Osim njih, na državnom natjecanju bile su i dvije polaznice "olimpijske grupe" Centra izvrsnosti iz Šibenika i Zadra.

U A kategoriji matematičke gimnazije, prvu nagradu osvojila je Mila Maretić, inače učenica osmog razreda VI. OŠ Varaždin (mentori Dario Maltarski, Davor Dukarić), dok je polaznica "olimpijske grupe” Centra izvrsnosti iz matematike Petra Grubišić iz Šibenika osvojila prvo mjesto!

Drugu nagradu osvojili su Marko Hrenić iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Milada Erhatić, Miroslav Smuđ), Barbara Kelava, također učenica Prve gimnazije Varaždin (mentori Andreja Veršić, Tatjana Plantak, Ratko Višak) te Karlo Levnić iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin (mentori Darinka Vever Rabuzin, Sonja Ivančić).

Na Državnom natjecanju iz matematike treću nagradu osvojio je Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak, Ratko Višak), dok je za dobar rezultat pohvaljen Mateo Foder iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca (mentori Gordana Ferenčak, Snežana Huđek, Ivana Sukačić). Polaznica "olimpijske grupe” Stella Čolo iz Zadra također je pohvaljena.

- Temeljem ovih rezultata Marko Hrenić, Barbara Kelava, Petra Grubišić, Stella Čolo i Emanuel Tukač pozvani su na HMO (Hrvatsku matematičku olimpijadu) koja je izborno natjecanje za međunarodna natjecanja. Ove godine to su IMO (Međunarodna matematička olimpijada) i MEMO (Srednje Europska matematička olimpijada). Također, Mila Maretić sudjelovat će u Hrvatskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi – rekao je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike koji je istaknuo kako ovi rezultati su posljedica zajedničkog rada učenika, njihovih mentora, Centra izvrnosti, njihovih roditelja i obitelji te velike podrške Varaždinske županije.