Tko su dobitnici nagrada na natječaju za kratku priču Muzeja anđela? Foto: Krešimir Đurić

Tko su dobitnici nagrada na natječaju za kratku priču Muzeja anđela?

Igor Čolaković | 6.10.2024. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

U Muzeju anđela u Kranjčevićevoj ulici jučer, u subotu, 5. listopada, upriličena je svečanost dodjele nagrada pobjednicima ovogodišnjeg, 14. natječaja za kratku priču Muzeja anđela.

Prosudbeno povjerenstvo u kojem su uz Željka Prsteca, utemeljitelja varaždinskog Muzeja anđela, bili i književna kritičarka Jadranka Pintarić te književnik i prevoditelj Boris Perić, ove je godine dodijelio nagrade Nikici Baniću iz Inđije za priču "Amanet", Zlatku Živkoviću iz Rogoznice za priču "12 kat" te Tamari Bilankov iz Zagreba za priču "Lenkina Atlantida“, dok je Marijina nagrada dodijeljena Tiboru Martanu iz Novog Marofa za priču "Perica".

-Ove je godine na natječaj stiglo 75 priča iz Hrvatske i inozemstva, a natječaj su se javili i profesionalni i već nagrađivani pisci, ali i autori koji se pisanjem bave amaterski, koji vole pisanu riječ i koji su iskoristili priliku da napišu ono što im leži na srcu. Odabir nije bio lak, jer su priče ove godine bile izvrsne, pa smo čak razmišljali i da povećamo broj nagrada. Naposljetku smo dodijelili četiri nagrade, a jako me veseli da smo dodijelili nagradu i autoru iz Srbije, koji je napisao duboku i dirljivu priču. I ove smo godine dodijelili Marijinu nagradu, koju dodjeljujemo za priče na kajkavskom jeziku - naglasio je Željko Prstec.

Kvalitetu priča koje su stigle na ovogodišnji natječaj na svečanosti dodjele istaknuli su i članovi žirija.

- Ove godine priče malo više korespondiraju sa svijetom i stvarnošću nego ranijih godina. Priče su se kretale u rasponu od naivnog do sentimentalnog, a veliki njemački književnik Friedrich Schiller je govorio da sentimentalni pisac gleda na prirodu i svijet, kao što bolesnik gleda na zdravlje, dakle, uvijek s čežnjom koja se ne može zadovoljiti – rekao je književnik Boris Perić.

Na nagradi je u ime ovogodišnjih dobitnika zahvalio Tibor Martan.

- Aktivnije pišem zadnjih desetak godina i to uglavnom na kajkavštini, a nešto manje na standardu. Ova nagrađena priča mi je lijepa i posebna, jer je nastala prema istinitom događaju. Kao pedagog imao sam priliku u školi raditi s djecom i sudjelovati u radu lutkarske grupe, pa je tako nastala i ova priča koja govori koliko je lutka važan medij u odgoju i obrazovanju, jer ona i šutljivu djecu može potaknuti da iznesu ono što osjećaju u svojoj nutrini – rekao je dobitnik ovogodišnje Marijine nagrade.

Nagrađene priče čitali su dramski umjetnici- Jagoda Kralj Novak, Marija Krpan i Zdenko Brlek.

Galerija slika