Tko će sve primiti nagrade na Međunarodnoj izložbi mladih vina u Ludbregu?

VV | 19.1.2023. u 12:01h | Objavljeno u Društvo

Udruga vinogradara “Trsek” organizira 30. Međunarodnu izložbu mladih vina koja će se održati 27. siječnja 2023. godine u hotelu “Crnković” u Ludbregu, a uzorci su se ocjenjivali prije otvaranja izložbe od strane stručne komisije sastavljene od eminentnih stručnjaka. Prema odluci komisije. 11. i 12. siječnja ocijenjeno je 414 pristiglih uzoraka mladih vina iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Na osnovu dobivenih bodova dodijeljen je 91 “Zlatni trsek” koji su postigli 85 i više bodova. “Srebrni trsek” dobilo je 203 uzoraka vina (raspon 80 do 84 boda), a “Brončani trsek” dobilo je 78 uzoraka vina (raspon 75 do 79 bodova), dok priznanje dobiva 5 vina (raspon 70 do 74 boda).

Eliminiranih vina s manje od 70 osvojenih bodova bilo je 37, a razlozi su defekti u mirisu i okusu: etilacetat, povećana hlapiva kiselost, oksidacije, sumporni spojevi i dr. Najbolje ocijenjeno mlado crno vino je vino sorte Merlot (uzorak br. 376) s 89 bodova, dok je kod bijelih sorata, između četiri najbolje ocijenjena vina izabran Chardonnay (uzorak br. 345) a 90 bodova.

U nastavku donosimo rezultate ocjenjivačke komisije, kojom je predsjedavala dr. sc. Ivana Puhelek, koja je izvršila sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na temelju toga je obavljeno šifriranje vina dok su dopredsjednici na ocjenjivanju bili dipl. ing. Marijan Čižmešija i dipl. ing. Miroslav Matovinović.

Podjela priznanja, nagrada i diploma održat će se u sklopu 30. međunarodne izložbe mladih vina – Vincekovo.

Rezultati ocjenjivačke komisije by Varazdinske vijesti on Scribd