Tjedan Hrvatskog Crvenog križa GDCK Ivanec obilježit će u znaku - volontiranja! Foto: Ilustracija/GDCK Ivanec

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa GDCK Ivanec obilježit će u znaku - volontiranja!

VV | 11.5.2022. u 20:54h | Objavljeno u Društvo

- Na području djelovanja GDCK Ivanec trenutno imamo evidentirane 63 raseljene osobe iz Ukrajine koje su zatražile našu pomoć. To su redom žene i djeca smještene u Ivancu u Domu Križnjak, te u ostalim mjestima u Župnim dvorovima (Vrbno, Lepoglava, Druškovec i Radovan), te nekolicina obitelji u privatnom smještaju - izvijestili su iz GDCK Ivanec u povodu Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, koji se obilježava od 8. do 15. svibnja.

Upravo je zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa u čijem je sustavu trenutno evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine.

- Raseljenim osobama osigurava se osim prehrane, higijene, odjeće i obuće i prijeko potrebna psihosocijalna podrška, povezujemo osobe iz različitih smještajnih kapaciteta. Tijekom ove godine u razne volonterske aktivnosti GDCK Ivanec bilo je uključeno 39 volontera s 380 odrađenih volonterskih sati - navode u GDCK Ivanec koji intenzivno surađuje u zbrinjavanju izbjeglica sa Stožerima civilne zaštite, jedinicama lokalne samouprave, predstavnicima župa, drugim javnim službama, poslovnim sektorom i brojnim volonterima.

Kako bi promovirali značaj i dobrobit volontiranja, GDCK Ivanec uključilo se kroz ovogodišnje obilježavanje Tjedna Hrvatskog Crvenog križa u nacionalnu kampanju Hrvatske mreže volonterskih centara ''Hrvatska volontira''. Ovom kampanjom želi se ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

- Kako kampanja kaže, važno je da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva te da se povezuju građani, organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Ova Ukrajinska kriza upravo je ovo dokazala i pokazala, te unatoč brojnim izazovima uspijevamo odgovoriti na sve potrebe - ističu u GDCK Ivanec.

Uz redovite aktivnosti koje GDCK Ivanec provodi, od skrbi za one koji žive u siromaštvu do akcija darivanja krvi, tečajeva prve pomoći, niza aktivnosti za prijavu novih projekata i programa, u Tjednu Crvenog križa u utorak, 10. svibnja proveli su edukaciju iz prve pomoći u Dječjem vrtiću Zibeljko u Bednji, a započeli su i s učenjem hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi, koje provodi volonterka GDCK Ivanec, učiteljica Sanja Latin. Također, 13. svibnja članovi GDCK Ivanec sudjelovat će u edukaciji zaposlenika i volontera GDCK Ivanec za djelovanje u Interventnom timu, a tog dana dostavit će i humanitarnu pomoć raseljenim osobama u kolektivnom smještaju u Ivancu. Iz GDCK Ivanec podsjećaju kako će tijekom Tjedna Hrvatskog Crvenog križa prikupljati članarine u školama.

Tijekom obilježavanja Tjedna Hrvatskog Crvenog križa i uključivanja u kampanju ''Hrvatska volontira'' članovi GDCK Ivanec snimit će kratke filmiće o volontiranju kojima će se promovirati volontiranje.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci