Tjedan Hrvatskog Crvenog križa GDCK Ivanec obilježit će u znaku - volontiranja! Foto: Ilustracija/GDCK Ivanec

Tjedan Hrvatskog Crvenog križa GDCK Ivanec obilježit će u znaku - volontiranja!

VV | 11.5.2022. u 20:54h | Objavljeno u Društvo

- Na području djelovanja GDCK Ivanec trenutno imamo evidentirane 63 raseljene osobe iz Ukrajine koje su zatražile našu pomoć. To su redom žene i djeca smještene u Ivancu u Domu Križnjak, te u ostalim mjestima u Župnim dvorovima (Vrbno, Lepoglava, Druškovec i Radovan), te nekolicina obitelji u privatnom smještaju - izvijestili su iz GDCK Ivanec u povodu Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, koji se obilježava od 8. do 15. svibnja.

Upravo je zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa u čijem je sustavu trenutno evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine.

- Raseljenim osobama osigurava se osim prehrane, higijene, odjeće i obuće i prijeko potrebna psihosocijalna podrška, povezujemo osobe iz različitih smještajnih kapaciteta. Tijekom ove godine u razne volonterske aktivnosti GDCK Ivanec bilo je uključeno 39 volontera s 380 odrađenih volonterskih sati - navode u GDCK Ivanec koji intenzivno surađuje u zbrinjavanju izbjeglica sa Stožerima civilne zaštite, jedinicama lokalne samouprave, predstavnicima župa, drugim javnim službama, poslovnim sektorom i brojnim volonterima.

Kako bi promovirali značaj i dobrobit volontiranja, GDCK Ivanec uključilo se kroz ovogodišnje obilježavanje Tjedna Hrvatskog Crvenog križa u nacionalnu kampanju Hrvatske mreže volonterskih centara ''Hrvatska volontira''. Ovom kampanjom želi se ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

- Kako kampanja kaže, važno je da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva te da se povezuju građani, organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Ova Ukrajinska kriza upravo je ovo dokazala i pokazala, te unatoč brojnim izazovima uspijevamo odgovoriti na sve potrebe - ističu u GDCK Ivanec.

Uz redovite aktivnosti koje GDCK Ivanec provodi, od skrbi za one koji žive u siromaštvu do akcija darivanja krvi, tečajeva prve pomoći, niza aktivnosti za prijavu novih projekata i programa, u Tjednu Crvenog križa u utorak, 10. svibnja proveli su edukaciju iz prve pomoći u Dječjem vrtiću Zibeljko u Bednji, a započeli su i s učenjem hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi, koje provodi volonterka GDCK Ivanec, učiteljica Sanja Latin. Također, 13. svibnja članovi GDCK Ivanec sudjelovat će u edukaciji zaposlenika i volontera GDCK Ivanec za djelovanje u Interventnom timu, a tog dana dostavit će i humanitarnu pomoć raseljenim osobama u kolektivnom smještaju u Ivancu. Iz GDCK Ivanec podsjećaju kako će tijekom Tjedna Hrvatskog Crvenog križa prikupljati članarine u školama.

Tijekom obilježavanja Tjedna Hrvatskog Crvenog križa i uključivanja u kampanju ''Hrvatska volontira'' članovi GDCK Ivanec snimit će kratke filmiće o volontiranju kojima će se promovirati volontiranje.