Tisuće posjetitelja na Noći muzeja u dvorcu Trakošćan: što se još sprema u poznatoj turističkoj lokaciji? Foto: Ilustracija

Tisuće posjetitelja na Noći muzeja u dvorcu Trakošćan: što se još sprema u poznatoj turističkoj lokaciji?

Igor Čolaković | 3.2.2020. u 17:28h | Objavljeno u Društvo

Tisuće posjetitelja i u ovogodišnjoj Noći muzeja, u petak, 21. siječnja, posjetile su dvorac Trakošćan i uživale u zanimljivom i atraktivnom programu. Naš najljepši dvorac blistao je punim sjajem!
- Ovogodišnja Noć muzeja bila je nova prigoda da posjetitelji vide obnovljeno pročelje dvorca, koje sada zaista sjaji punim sjajem. Zadnje dvije godine radili smo na obnovi pročelja dvorca, ali i njegovih terasa i balkona. Taj je zahvat završen, dvorac je zablistao i dobio na dodatnoj atraktivnosti, što će vjerujem, biti novi impuls za još veći broj posjeta. Koristim ovu prigodu da podsjetim kako Dvor Trakošćan posljednjih nekoliko godina kontinuirano ostvaruje porast broja posjetitelja od 10 do 20 posto. Prošle smo godine ostvarili gotovo 150 tisuća posjetitelja, od kojih je 100 tisuća razgledalo i stalni postav u dvorcu. Taj trend rasta je naravno, ograničen, no, naše ambiciozne projekcije govore kako bismo s dodatnim atrakcijama godišnje mogli ostvariti i 200 tisuća posjeta - istaknuo je Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan, koji je tom prigodom najavio i nove projekte kojima će se povećati atraktivnost ovoga iznimnoga kulturnog dobra.
Nakon višegodišnjih ulaganja u obnovu pročelja, ali i u nove korisničke servise, kakav je primjerice, audiovizualni vodič, koji posjetiteljima omogućuje da na zaslonima mobilnih telefona, bez naknade, dobiju audio i video informaciju o svakom eksponatu izloženom u dvorcu, u Dvoru Trakošćan najavljuju nove projekte.

Nove atrakcije u dvorcu Trakošćan

- U ovoj ćemo godini nastaviti raditi na vanjskom protupožarnom sustavu, odnosno, mreži vanjskih hidranata. Za takav sustav, prema mišljenju stručnjaka, ne možemo osigurati vodu iz vodovoda, već za napajanje te mreže moramo crpiti vodu iz jezera, što značajno poskupljuje cijeli projekt i otežava njegovu realizaciju. Uz ovaj, pripremamo i posebni projekt za osiguranje dostupnosti, kako dvorca, tako i dijelova parka s jezerom, za osobe s teškoćama u kretanju. Dio staze oko jezera već smo uredili i prilagodili za osobe s invaliditetom, a ove godine planiramo nastaviti te radove, pa razmišljamo i o gradnji mosta preko jezera, kojim bi se skratilo vrijeme potrebno da se obiđe Trakošćansko jezero, ali i o gradnji uspinjače ili lifta, kako bismo dvorac učinili što pristupačnijim osobama s invaliditetom, ali i starijim osobama, koje ga posjećuju u sve većem broju. Ovaj je dvorac primarno muzej i njegova je glavna namjena muzejska djelatnost, dakle, predstavljanje bogate povijesti i ostavštine visokoga plemstva u Hrvatskoj, no Trakošćan je rijetka i posebno vrijedna atrakcija. Stoga novim ulaganjima nastojimo dodatno povećati njegovu atraktivnost za naše posjetitelje. Budemo li imali više atrakcija, rasti će i broj posjetitelja, a naši će prihodi biti veći. Želim istaknuti kako je Dvor Trakošćan u posljednjih pet godina udvostručio vlastite prihode. Nastojimo od tog iznimnog kulturnog dobra kakav je dvorac Trakošćan, na održivi način ostvariti prihod koji će dijelom osigurati dio sredstava za njegovo održavanje i redovni rad - naglasio je ravnatelj Dvora Trakošćan, koji je pritom upozorio kako su već godinama suočeni s nizom formalno - pravnih i vlasničkih odnosa koji usporavaju i njegovu snažniju turističku valorizaciju.

Najvrijednija lokacija kontinentalne Hrvatske

Upravo takvi, komplicirani odnosi priječe i ostvarenje razvojnih, a prije svega turističkih planova na području Trakošćana.
- Trakošćan je najvrijednija lokacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, no još uvijek nismo uspjeli ostvariti planove koji su osmišljeni sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, prema kojima bi turistički kapaciteti od sadašnjih dvjestotinjak kreveta bili povećani na 1.500 postelja. Da bismo ostvarili te planove nužna je učinkovitija koordinacija i suradnja na državnoj razini. Uz dvorac, naš je temeljni resurs upravo prostor, koji se mora ispravno valorizirati donošenjem adekvatnih dokumenata na državnoj razini. Stoga smo se primjerice, silno trudili da prostor Trakošćana bude proglašen parkom prirode. Projekt vezan uz dostupnost trebao bi se dijelom financirati iz kohezijskih fondova Europske unije, no nažalost, naša regulativa nije do kraja jasna, stoga nastojimo da se temeljem naših inicijativa i zahtjeva na razini Vlade Republike Hrvatske donesu određeni akti koji bi omogućili financiranje takvih projekata novcem Unije. Taj se problem ne može riješiti na razini Općine Bednja ili Varaždinske županije, nego na razini Vlade - upozorio je Adam Pintarić, i pozvao sve one, a posebice Varaždince i Varaždinke koji u Noći muzeja nisu uspjeli posjetiti ovaj čarobni dvorac da to svakako učine tijekom ove godine.

Označeno u