Tihana Canjuga živi svoj slatki san i oduševljava cupcakesima u Stuttgartu Foto: Cupcakes&Bagels

Tihana Canjuga živi svoj slatki san i oduševljava cupcakesima u Stuttgartu

Tatjana Zoka | 12.2.2022. u 20:32h | Objavljeno u Društvo

Ako vas ikada život ponese put Stuttgarta, obavezno posjetite kafe Cupcakes&Bagels kojeg je Tihana Canjuga, gastro blogerica rodom iz Črešnjeva, otvorila u jeku pandemije sa svojim suprugom Bojanom. Evo što nam je otkrila:

Sve je krenulo od bloga pod nazivom Just Cake The Cupcake. Kakvi su bili Vaši počeci?
- Odrasla sam u kući u kojoj su mama i baka svaki vikend pekle kolače i jednostavno sam počela eksperimentirati sa receptima. Na to je utjecao i internet gdje sam nalazila raznorazne recepte iz cijelog svijeta te sam nekako najviše pekla Cupcakese pa je tako nastao i blog.

FranziMolinaFotografie_CupcakesBagels_0056a.jpg

U vrijeme kada ste počeli pisati blog zapravo još nije bilo Facebook-a u današnjem smislu riječi?
- Blog je krenuo krajem 2008. godine kada neke društvene mreže jos nisu ni postojale. Ali, kako je svaka od njih došla tako sam napravila profil da bi blog stekao što više posjeta i tako sam došla do prvih plaćenih suradnji i to u vrijeme kada za „influencere“ jos nije ni postojala riječ.

Zašto i kada je došlo do odluke da se odselite u Njemačku?
- Kako sam eksperimentirala receptima iz cijelog svijeta, željela sam znati kako je to živjeti negdje vani. Pošto sam poslovno dosta putovala po Njemačkoj tako je odluka pala na Stuttgart jer je relativno blizu Varaždinu, a i imali smo prijatelje tamo.

Na početku pandemije, u Stuttgartu ste otvorili svoj kafić Cupcakes&Bagels. Odakle ideja (i hrabrost) za ovaj pothvat te tko je zaslužan za samo ime, ali i prekrasno uređenje?
- U početku je ideja bila da se otvori Café sa Cupcakesima, ali kako samo od cupcakesa nebi mogli plaćati račune odlučili smo ih spojiti sa jos jednim klasikom američke kuhinje – bagelsima. Od ideje u mojoj glavi Marijana Marušić is Studia Mergrafiq iz Međimurja napravila je predivan logo koji sam čak i tetovirala na ruku. Za uređenje smo zaslužni moj muž Bojan i ja te smo preko godinu dana tražili savršene komade. Osim dizajna loga, i tapeta koja je glavni dio našeg Caféa dolazi iz Hrvatske. Radila ju je Josipa Maras iz Studijo Wallart koji su upravo prije par tjedana dobili jednu od najprestižnijih svjetskih dizajnerskih nagrada „Archiproduct Design Award“.

FranziMolinaFotografie_CupcakesBagels_0002a.jpg

Kakva je procedura u Njemačkoj što se tiče papirologije i birokracije, je li sve išlo po 'loju' i kako treba?
- Dobivanje financiranja i pisanje poslovnog plana je bilo iznenađujuće lagano, ali nakon što sam otvorila firmu ništa nije išlo po planu. Od raznoraznih dozvola do nerazumijevanja – prošla sam jako puno toga i mogu samo reci da nije nimalo lagano. Iako je mišljenje da u Hrvatskoj uvijek fali onaj jedan papir – iz vlastitog iskustva mogu reći da je ovdje isto tako!

U početku ste imali samo cupcakese i kavu za ponijeti, kako su gosti to prihvatili?
- Pošto smo otvorili u prvom corona lockdownu gosti su bili sretni da uopće imaju nešto za ponijeti jer puno kolega nije uopće radilo. U to vrijeme se isplatilo imati Instagram te smo preko njega svaki dan prodavali cupcakese– to nam je puno pomoglo jer lijepe slike najbolje prodaju naše cupcakese.

Za Varaždince i Varaždinke koji Vas odluče posjetiti – što sada sve nudite, kakve vrste cupcakesa?
- Svakodnevno imamo u ponudi 6 vrsta Cupcakesa, od čega je troje uvijek Vegansko. Okuse mijenjamo sezonski, svakih 6-8 tjedana. Za posebne prilike kao sto su Valentinovo ili Božić nudimo i posebne dizajnerske kutije. Osim klasičnih cupcakesa nudimo i rođendanske kutije koje su toliko popularne da se moraju naručiti minimalno 2 tjedna unaprijed.

CupcakesBagels_2.jpg

Pečete li sami apsolutno sve što se nalazi u ponudi, kakav tim imate?
- Trenutno u našem timu ima 14 osoba od kojih su neki na puno radno vrijeme, neki na pola, a neki pomažu samo vikendom. Ne stignem sve sama te imam divne kolegice koje mi pomažu oko pečenja i izrade dekorativnih elemenata za naše rođendanske kutije. Suprug Bojan je zadužen za vođenje Café-a, prodaju i nabavu – a ja se više držim Cupcakesa i uredskih poslova.

Što najviše prolazi kada su u pitanju cupcakesi, kakvi okusi, što Nijemci vole?
- Najviše prodajemo veganske cupcakese, a najpopularniji od svih su Snickers ili Oreo. Od klasičnih cupcakesa bi izdvojila Malina Pistacija i Limun Mak, a one malo modernije bi bile Pina Colada i Mojito!

Osim slatkog dijela, u ponudi imate doručak, što točno nudite?
- Nudimo raznorazne bagelse - peciva sa rupom koja se prvo kuhaju, a zatim peku; različite posipe poput maka, sezama ili bučinih koštica. Svaki bagel svježe tostiramo, premažemo krem sirom te punimo sa mnogo različitih začina. Najpopularniji su avokado ili pršut.

Pošto se radi o specifičnoj branši – ugostiteljstvo, na što ste usmjerili svoju reklamu, kako su ljudi saznali za vas?
- Od samog početka, jos prije nego smo otvorili Café, koristimo Instagram i Facebook za reklamu s time da nismo morali puno plaćati nego su nas slike i pristup učinile popularnima. Snimamo puno videa, radimo zanimljive projekte te smo u kratkom roku skupili preko 13 000 lokalnih pratitelja! Imamo jako puno stalnih kupaca i upravo to nam govori da radimo svoj posao bas onako kako treba – sa srcem!

Možete li reći da ste ostvarili svoj san – od bloga do vlastitog slatkog gastro raja?
- Ostvarili smo sve što smo sanjali, pa i više!

Što biste poručili mladima koji se žele baviti slastičarstvom, ali i možda pokrenuti svoj blog?
- U današnje vrijeme nije lako započeti blog jer je tržište pre napučeno. Moj savjet bi bio naći neku nišu koja nije toliko popularizirana i pronaći svoj vlastiti stil – ne kopirati tuđi. A slastičarstvo? Tu bi voljela da se mladima ponudi više mogućnosti učenja modernih slastica, a ne samo ono što se radilo prije dvadesetak godina. Preporučila bi im da slijede svoje snove, iako im možda netko govori da se spuste na zemlju!

Pišete li i dalje na svom blogu ili vas barem na neki način inspiriraju recepti koje tamo imate?
- Nažalost, ne pišem više blog jer jednostavno ne nalazim vremena za to. Ali se zato svakodnevno inspiriram blogom i receptima koje sam pisala za njega.

Koji su vaši daljnji planovi za budućnost?
- Trenutno radimo na povećanju proizvodnje, a u budućnosti bi voljeli u ponudu staviti i torte te ostale slastice da se ne zadržavamo samo na cupcakesima te da malo proširimo cjelokupnu ponudu.

Vraćate li se često svom rodnom kraju?
- Koliko posao dopušta. Suprug Bojan i ja zajedno vodimo cijelu firmu te smo dosta ograničeni sa slobodnim danima. Ipak pokušavamo doći barem dva puta godišnje, na ljeto i za božićne blagdane. Volimo doći u Varaždin na odmor, vidjeti obitelj i prijatelje i uživati u gastronomskoj ponudi našeg kraja!

I za kraj, možete li s nama podijeliti jedan fini recept za cupcake kojeg svatko može napraviti i kod kuće?
- Vrlo rado, jedan od najprodavanijih Cupcakesa u nasem Caféu je Oreo Cupcake i relativno je lagan za napraviti!

Oreo Cupcakes (12 komada)

CupcakesBagels_1.jpg

Muffin:
250 ml sojinog mlijeka
175 ml ulja
1 1/2 žličica jabučnog octa
175 g šećera
160 g brašna
40 g kakaa
3/4 žličice sode
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
3 polomljena Oreo keksa

Krema:
250 ml biljnog šlaga
šećera u prahu po želji
cca. 3 žlice smrvljenih oreo keksi (smrviti u blenderu da bude bas sitno)
Polovica Oreo keksa za dekoraciju

Sastojke za muffine dodati po redu u posudu i ručnom mješalicom jednostavno izmiješati dok se sve ne spoji. Puniti košarice za muffine 3/4 i na to posipati smrvljene Oreo kekse. Peći na 180 Stupnjeva cca. 18 minuta. Napraviti test čačkalicom da vidite jesu li pečeni. Pustiti da se ohladi. Za kremu staviti u mikser biljni šlag, šećer po želji (možete poceti s manje pa dodati koliko vam odgovara) i smrvljene oreo kekse te miksati dok ne očvrsne. U vrećicu za ukrašavanje staviti najdraži nastavak - ali neki koji ima malo širi otvor - ako je pobjegao koji veći komad orea da vam ne zapinje kod ukrašavanja. Ukrasiti kremom i na svaki dodati pola oreo keksa kao ukras!