Tehnološka eksplozija na drugom danu Tjedna karijera! Foto: Krešimir Đurić

Tehnološka eksplozija na drugom danu Tjedna karijera!

VV | 20.10.2021. u 09:37h | Objavljeno u Društvo

Drugi dan Tjedna karijera okupio je jaka imena na eksplozivnoj panel raspravi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. – Tech News Talk. Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum) studentima su pojasnili u kojem smjeru njihove tvrtke planiraju daljnji razvoj – umjetna inteligencija, strojno učenje, blockchain, Internet stvari!

- Umjetna inteligencija – da, blockchain – da. Sigurno je da svijet ide u tom smjeru, no ono što nas čeka u bližoj budućnosti i s čime se mi u Infinumu susrećemo je Internet stvari (IoT). Internet stvari su električni uređaji koji su povezani s internetom, prikupljaju mnogo podataka o korisnicima koji ih koriste, ti podaci se obrađuju i dalje provode na način da se proizvod poboljša. Mi trenutno radimo puno testiranja na Porsche Taycanu gdje skupljamo podatke iz auta i koristimo ih kako bi povećali prvenstveno sigurnost – da se unaprijedi kako auto reagira na cesti u različitim uvjetima - istaknuo je Goran Kovačević, director of Business Development u Infinumu.

- U Nanobitu smo jako prisutni u području stojnog učenja (machine learning) što se prirodno nadovezalo na područje analitike u kojem smo bili jako prisutni. Bilo što što radimo u smislu novog featurea, evaluacije postojećih, provedbe marketinških kampanja, uvijek se vodimo podacima u tom procesu i to je dio našeg Nanobit DNA. Koristimo stojno učenje, koje nije toliko vidljivo krajnjem korisniku, za optimizaciju korisničkog iskustva, ali i za maksimizaciju profita kroz određene transakcije unutar igre - nadovezao se Dominik Šafarić, Project Manager u Nanobitu, a s njima se složio i Nikola Pavešić, director of Startups u Infobipu.

„Ogroman je potencijal rasta jer će jednog dana, ne tako daleko od danas, sve biti povezano s Internetom. Za nas kao tvrtku koja nudi komunikacijske usluge i platforme postoji jako puno potencijala za rast, a s poslovne strane važna nam je vertikalnost. Važno nam je da možemo klijentima ponuditi infrastrukturi i zato moramo biti alertni, i sa poslovne i sa inžinjerske strane“ – pojasnio je Pavešić.

Tehnologije se brzo mijenjaju i ono što je aktualno danas sigurno će nastaviti rasti u budućnosti. No, važno je razvijati tzv. product mindset koji smo primijetili da nedostaje i u Hrvatskoj i na američkom tržištu. Istaknuo je Tomislav Tenodi, CEO Specka.

- Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika - poručio je studentima Tenodi.

Panelisti su studentima istaknuli da koriste sve prilike koje im se nude jer početak karijernog puta u jednom poduzeću ne znači i njegov završetak. Brojne su prilike za karijerni razvoj koje ne uključuju samo mobilnost između poduzeća već i unutar samih poduzeća, ovisno o motivaciji i želji za vlastitim razvojem. Oni koji žele pronaći poziciju, naći će je. – napomenuli su te potaknuli studente da uče i pronađu fokus te se potrude postati najbolji u tom području.

Uz panel raspravu, na drugom danu Tjedna karijera, najvećeg networking eventa namijenjenog umrežavanju studenata FOI-ja i poslodavaca te usvajanju novih znanja studenti su mogli sudjelovati na aktivnostima 14 prisutnih poslodavaca: 2e Systems, Agency04, Infinum, InfoDom, NETS CEE d.o.o., NTH Mobile, Point Visible, Poslovna inteligencija, Privredna banka Zagreb, SHAPE 404 d.o.o., Speck, Trikoder, Verso Altima grupa te Zagrebačka banka d.d.