Tanja Miličić: Roman "Svaka kokoš može napisati knjigu" sam počela pisati "terapeutski" Foto: Krešimir Đurić

Tanja Miličić: Roman "Svaka kokoš može napisati knjigu" sam počela pisati "terapeutski"

Julijana Marčec | 8.2.2023. u 09:47h | Objavljeno u Društvo

Priča koja iskreno, otvoreno i toplo uči čitatelja kako zavoljeti, izgubiti, pustiti što sudbina okrutno oduzme, zacijeliti i iznova živjeti

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Metela Ožegovića prošlog se petka tražila stolica više, jer je upriličeno predstavljanje već treće knjige tiskane u nakladničkoj kući "Sakcinski-Media". Nakon uspješne promocije prvijenca Matije Rokija "Arkino nasljeđe", zatim prvog romana "Godine lavova" Matije Ploha, ovoga puta nakladnik je u suradnji s gradskom knjižnicom priredio predstavljanje prve knjige Varaždinke Tanje Miličić - "Svaka kokoš zna napisati knjigu".

DSC_7125.jpg

Na početku predstavljanja brojnoj publici zahvalio je knjižničar Mario Štrlek, istaknuvši kako se u knjižnici već godinama organiziraju predstavljanja knjiga, te da se i na staroj lokaciji često tražilo mjesto više, no da posebno veseli što su korisnici prihvatili novu lokaciju i da s veseljem dolaze u velikom broju na programe koje priređuju.

- U ovoj godini obilježavamo 185 godina varaždinske knjižnice, stoga smo pripremili niz različitih programa kojima ćemo kroz godinu proslaviti ovu važnu obljetnicu. Drago nam je da su svi programi u siječnju bili dobro posjećeni, a i veljača je dobro počela - rekao je Mario Štrlek.

Zanimljivo i pitko djelo

O prvoj knjizi Tanje Miličić na predstavljanju je uvodno govorio moderator Kristijan Petrović naglasivši pritom kako neće biti jednostavno predstaviti knjigu publici koja ju je već kupila i pročitala, s obzirom na to da je od izlaska iz tiska do promocije prodano već puno primjeraka.

Autorica ovog zanimljivog romana zadovoljna je što je njeno prvo djelo pronašlo put do publike puno brže nego se nadala, i jako ju vesele dobre, pozitivne reakcije onih koji je poznaju, ali i onih koji su knjigu kupili jer ih je privukao naslov.

DSC_7101.jpg

- Naslov je svima zanimljiv, a zašto je takav doznat će svi koji pročitaju knjigu, jer to objašnjavam u jednom od poglavlja. Moram priznati da sam knjigu počela pisati "terapeutski", no dugo je stajala u računalu i kad sam se ponovno odlučila prihvatiti tog posla, zapravo sam ju brzo završila. Čak ju nisam ni planirala objaviti, ali kad sam vidjela gotov materijal, uz podršku okoline odvažila sam se i na taj korak. I sad mi je drago, jer je knjiga izazvala veliko zanimanje i zasad su sve reakcije onih koji su ju pročitali jako dobre - rekla je Tanja Miličić zahvalivši svima koji su joj pomogli da objavi ovo zanimljivo "pitko" djelo.

Jezično zanimljiv roman

Da je riječ o romanu, odnosno priči koja iskreno, otvoreno i toplo uči čitatelja kako zavoljeti, izgubiti, pustiti što sudbina okrutno oduzme, zacijeliti i iznova živjeti - istaknula je u pogovoru knjige i urednica izdanja Jelena Đorđević naglasivši pritom kako je za domaću publiku osobito bogatstvo ovoga romana skriveno u činjenici da su glavni likovi jezično okarakterizirani i definirani sredinama u kojima su odrastali. O tome je na predstavljanju u knjižnici, između ostalog, govorila i gimnazijska profesorica Miljenka Štimec.

- Ovu je knjigu teško žanrovski okarakterizirati, no to je autobiografska knjiga koja spaja autoričina fragmentarna sjećanja i emotivna traganja. Čitatelji je čitaju na različit način. Oni koji poznaju autoricu u prvom dijelu knjige se vesele humorističkim crticama iz života dvoje ljudi, dok se u drugom dijelu romana, autorica bavi traganjem za nekim odgovorima, promišljanjima nakon bolnih životnih iskustava. No, to je tek jedna od dvojnosti koje se mogu pronaći u ovom djelu. Tu su i dva mentaliteta, zatvoreniji sjevernjački u odnosu na otvoreniji južnjački, dvije lokacije Varaždin i Brač, dva toponima. Knjiga je i jezično zanimljiva, jer koristi lekseme iz čakavskoga i kajkavskoga - rekla je ova gimnazijska profesorica hrvatskog jezika.

Dodatno je zanimljivo i to što su ovaj roman jednako dobro prihvatili i brzo pročitali i muškarci i žene, pa se ova nova varaždinska autorica, nakon vrlo uspješne promocije u Varaždinu nada da će uskoro svoj prvijenac predstaviti i diljem Lijepe Naše.