Svjetski dan multiple skleroze, Zagorec: zajedničkim nastupom i razumijevanjem za druge – svi smo mi jači od MS-a

Varaždinske vijesti | 27.5.2022. u 13:04h | Objavljeno u Društvo

S ciljem osvješćivanja javnosti o multiploj sklerozi, kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan multiple skleroze.

Akciju su zajednički organizirali Savjet za zdravlje Varaždinske županije, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije te Društvo multiple skleroze Varaždinske županije.

Obilježavanju Svjetskog dana multiple skleroze pridružila se i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Kao što je istaknula predsjednica Savjeta doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr.med.spec.neurolog u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko sedam tisuća osoba, dok je u Varaždinskoj županiji između 300 i 400 oboljelih.

-To se možda ne čini veliki javnozdravstveni problem, ali ako znamo da multipla skleroza zahvaća mlade ljude od 20 do 45 godina života, mlade ljude koji su tek na pragu svog životnog i radnog iskustva, onda je to veliki problem. MS, popularnije nazvana kao bolest s tisuću lica, ima jako veliki broj simptoma, kako onih vidljivih (promjene u vidnom polju, utrnutost jedne strane tijela, ili samo jedne ruke ili noge, smetnje ravnoteže), tako i nevidljivih poput kroničnog umora – objasnila je predsjednica Savjeta Kiđemet-Piskač.

Opća bolnica Varaždin u svom radu s oboljelima od multiple skleroze može se pohvaliti s izvrsnim rezultatima.

-Mi uz ranu dijagnostiku, imamo i svu dostupnu terapiju kojom možemo vrlo rano i učinkovito zaustaviti napredovanje bolesti. Varaždinska bolnica sa svojim liječnicima, MS neurolozima, u suradnji s kolegama iz kliničkih bolničkih centara sudjeluje u izradi smjernica za liječenje MS koje onda implementiramo u liječenje naših pacijenata. Također bolnica već dugi niz godina sudjeluje i u kliničkim ispitivanjima, pa su našim pacijentima dostupni i najnoviji lijekovi, koji tek trebaju doći na tržište. Na taj smo način pokrili veliki dio pacijenata koji su zadovoljni jer naš je cilj da pravovremenim otkrivanjem bolesti i kvalitetnim liječenjem svi naši pacijenti, a posebno oni mlađi što duže ostanu radno sposobni i ravnopravni članovi našeg društva – istaknula je predsjednica Savjeta Kiđemet-Piskač.

U najavi je i uključivanje pacijenata iz varaždinske opće bolnice u jedinstveni Registar MS bolesti, po uzoru na europske zemlje, čime bi liječnici u Hrvatskoj imali uvid koliki je stvaran broj oboljelih od MS-a, kakve lijekove koriste, koji su rezultati liječenja. Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak istaknula je kako obilježavanjem Svjetskog dana MS-a osim što žele osvijestiti javnost o toj bolesti, svoje članove žele osnažiti, potaknuti ih na međusobno povezivanje, druženje i razmjenu iskustva.

-Riječ je o jednoj teškoj autoimunoj bolesti s kojom se može živjeti. Kada sam ja oboljela prije 30 godina nije bilo lijekova za tu bolest, ali sada zaista na raspolaganju imamo kvalitetne lijekove i ukoliko se krene pravovremeno s liječenjem najčešće ne dolazi do invaliditeta – rekla je, između ostalog, predsjednica Društva Vrdoljak.

Dopredsjednica Društva Petra Mutavčić ukazala je na tešku zapošljivost osoba oboljelih od multiple skleroze.

-Iako svi imamo istu dijagnozu i istu bolest, nitko od nas nema iste simptome. Uz vidljive, postoji jako puno nevidljivih simptoma, te je osobi s MS-om ponekad često teško dokazati da je bolesna. Susrećemo se s puno problema i zato trebamo stalno dizati svijest o multipli, pričati o njoj, ukazivati na naše vidljive i nevidljive simptome, probleme i barijere s kojima se susrećemo. Mi jesmo radno sposobni ljudi i možemo biti korisni članovi našeg društva, samo nam je potrebna neka vrsta prilagodbe i razumijevanja - naglasila je Petra Mutavčić.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako je cilj ove akcije bio na jednom mjestu povezati stručnjake, oboljele od multiple skleroze i građane, jer ono što je bitno u toj bolesti je edukacija oboljelih, obitelji i društva.

-Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta, a upravo je pravovremeno i ciljano liječenje pacijenata preduvjet osnaživanja oboljele osobe, i njeno uključivanje u sve segmente društva. Uz kvalitetno liječenje, rehabilitaciju, pomoć zajednice u kojoj žive i djeluju, osoba s multiplom sklerozom može dobro i kvalitetno živjeti, i osjećati se korisnim članom društva, a to je cilj svih nas. Ponosni smo što u našem okruženju imamo Opću bolnicu Varaždin koja ima izvrsne rezultate u dijagnosticiranju i liječenju bolesti. Moram također istaknuti i članove Udruge multiple skleroze Varaždinske županije koji vrlo odgovorno brinu o svojim članovima, ali i puno šire – svojim aktivnostima, uključivanjima u razne projekte, svojim postojanjem oplemenjuju našu zajednicu čineći ju boljom i tolerantnijom. Mi možda i ne znamo koliko smo jaki, ali zajedničkim nastupom, razumijevanjem za druge – svi mi smo više od MS-a – zaključila je zamjenica Zagorec.

Obilježavanju Svjetskog dana MS-a u Varaždinskoj županiji prisustvovala je i predsjednica Saveza društva multiple skleroze Hrvatske Branka Lukić.