Svjetski dan multiple skleroze, Zagorec: zajedničkim nastupom i razumijevanjem za druge – svi smo mi jači od MS-a

Varaždinske vijesti | 27.5.2022. u 13:04h | Objavljeno u Društvo

S ciljem osvješćivanja javnosti o multiploj sklerozi, kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava u Varaždinskoj županiji obilježen je Svjetski dan multiple skleroze.

Akciju su zajednički organizirali Savjet za zdravlje Varaždinske županije, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije te Društvo multiple skleroze Varaždinske županije.

Obilježavanju Svjetskog dana multiple skleroze pridružila se i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Kao što je istaknula predsjednica Savjeta doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr.med.spec.neurolog u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko sedam tisuća osoba, dok je u Varaždinskoj županiji između 300 i 400 oboljelih.

-To se možda ne čini veliki javnozdravstveni problem, ali ako znamo da multipla skleroza zahvaća mlade ljude od 20 do 45 godina života, mlade ljude koji su tek na pragu svog životnog i radnog iskustva, onda je to veliki problem. MS, popularnije nazvana kao bolest s tisuću lica, ima jako veliki broj simptoma, kako onih vidljivih (promjene u vidnom polju, utrnutost jedne strane tijela, ili samo jedne ruke ili noge, smetnje ravnoteže), tako i nevidljivih poput kroničnog umora – objasnila je predsjednica Savjeta Kiđemet-Piskač.

Opća bolnica Varaždin u svom radu s oboljelima od multiple skleroze može se pohvaliti s izvrsnim rezultatima.

-Mi uz ranu dijagnostiku, imamo i svu dostupnu terapiju kojom možemo vrlo rano i učinkovito zaustaviti napredovanje bolesti. Varaždinska bolnica sa svojim liječnicima, MS neurolozima, u suradnji s kolegama iz kliničkih bolničkih centara sudjeluje u izradi smjernica za liječenje MS koje onda implementiramo u liječenje naših pacijenata. Također bolnica već dugi niz godina sudjeluje i u kliničkim ispitivanjima, pa su našim pacijentima dostupni i najnoviji lijekovi, koji tek trebaju doći na tržište. Na taj smo način pokrili veliki dio pacijenata koji su zadovoljni jer naš je cilj da pravovremenim otkrivanjem bolesti i kvalitetnim liječenjem svi naši pacijenti, a posebno oni mlađi što duže ostanu radno sposobni i ravnopravni članovi našeg društva – istaknula je predsjednica Savjeta Kiđemet-Piskač.

U najavi je i uključivanje pacijenata iz varaždinske opće bolnice u jedinstveni Registar MS bolesti, po uzoru na europske zemlje, čime bi liječnici u Hrvatskoj imali uvid koliki je stvaran broj oboljelih od MS-a, kakve lijekove koriste, koji su rezultati liječenja. Predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije Irena Vrdoljak istaknula je kako obilježavanjem Svjetskog dana MS-a osim što žele osvijestiti javnost o toj bolesti, svoje članove žele osnažiti, potaknuti ih na međusobno povezivanje, druženje i razmjenu iskustva.

-Riječ je o jednoj teškoj autoimunoj bolesti s kojom se može živjeti. Kada sam ja oboljela prije 30 godina nije bilo lijekova za tu bolest, ali sada zaista na raspolaganju imamo kvalitetne lijekove i ukoliko se krene pravovremeno s liječenjem najčešće ne dolazi do invaliditeta – rekla je, između ostalog, predsjednica Društva Vrdoljak.

Dopredsjednica Društva Petra Mutavčić ukazala je na tešku zapošljivost osoba oboljelih od multiple skleroze.

-Iako svi imamo istu dijagnozu i istu bolest, nitko od nas nema iste simptome. Uz vidljive, postoji jako puno nevidljivih simptoma, te je osobi s MS-om ponekad često teško dokazati da je bolesna. Susrećemo se s puno problema i zato trebamo stalno dizati svijest o multipli, pričati o njoj, ukazivati na naše vidljive i nevidljive simptome, probleme i barijere s kojima se susrećemo. Mi jesmo radno sposobni ljudi i možemo biti korisni članovi našeg društva, samo nam je potrebna neka vrsta prilagodbe i razumijevanja - naglasila je Petra Mutavčić.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako je cilj ove akcije bio na jednom mjestu povezati stručnjake, oboljele od multiple skleroze i građane, jer ono što je bitno u toj bolesti je edukacija oboljelih, obitelji i društva.

-Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta, a upravo je pravovremeno i ciljano liječenje pacijenata preduvjet osnaživanja oboljele osobe, i njeno uključivanje u sve segmente društva. Uz kvalitetno liječenje, rehabilitaciju, pomoć zajednice u kojoj žive i djeluju, osoba s multiplom sklerozom može dobro i kvalitetno živjeti, i osjećati se korisnim članom društva, a to je cilj svih nas. Ponosni smo što u našem okruženju imamo Opću bolnicu Varaždin koja ima izvrsne rezultate u dijagnosticiranju i liječenju bolesti. Moram također istaknuti i članove Udruge multiple skleroze Varaždinske županije koji vrlo odgovorno brinu o svojim članovima, ali i puno šire – svojim aktivnostima, uključivanjima u razne projekte, svojim postojanjem oplemenjuju našu zajednicu čineći ju boljom i tolerantnijom. Mi možda i ne znamo koliko smo jaki, ali zajedničkim nastupom, razumijevanjem za druge – svi mi smo više od MS-a – zaključila je zamjenica Zagorec.

Obilježavanju Svjetskog dana MS-a u Varaždinskoj županiji prisustvovala je i predsjednica Saveza društva multiple skleroze Hrvatske Branka Lukić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci