'Svjesni smo će dvogodišnja priprava donijeti više obaveza, ali želimo djecu bolje pripremiti za život'

| 19.9.2024. u 09:17h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je u medijima odjeknula informacija kako će se pripreme za svete sakramente u Varaždinskoj biskupiji održavati dvije godine umjesto jedne, za komentar smo zatražili i ured Varaždinske biskupije koji između ostalog ističu kako dvogodišnja priprava za sakramante nije novost.

Riječ je, kažu, o uputi koju je 25. listopada 2023. u svom Pismu na početku nove pastoralne godine 2023./2024. svim svećenicima Varaždinske biskupije uputio varaždinski biskup mons. Bože Radoš koji između ostalog ističe:

„[...] U skladu sa svim dosadašnjim odredbama hrvatskih biskupa, od ove pastoralne godine u našoj Varaždinskoj biskupiji započet ćemo s obveznom župnom dvogodišnjom pripravom za sakramente euharistije (prve pričesti) i potvrde (usp. HBK, Direktorij za pastoral sakramenata u župnoj zajednici, Zagreb 2008., br. 68; 116). Pozivam vas zato da se u svim župama na takav način organizira župna kateheza, odnosno da se već ove godine priprava za prvu svetu pričest započne u drugom razredu, a za krizmu u sedmom razredu osnovne škole. Na župama na kojima se prva sveta pričest i krizma podjeljivala zajedno u drugom i trećem razredu odnosno sedmom i osmom razredu u svakom slučaju potrebno je organizirati dvogodišnju pripravu za ove sakramente. U pastoralnoj godini 2024./2025. tražit će se dakle od svih kandidata za prvu svetu pričest i krizmu kao uvjet obavljena dvogodišnja priprava na župi. Svjestan sam da će možda na početku ovakav način održavanja župne kateheze izazvati određene nejasnoće, a možda i neke polemike sa strane roditelja, osobito s obzirom na postojanje i pohađanje katoličkog vjeronauka u školi. Budite strpljivi, ali i uporni u objašnjavanju nužnosti župne kateheze koja, osim poznavanja vjere što je temeljna zadaća vjeronauka u školi, uči slavljenju, življenju i prenošenju vjere u konkretnoj župnoj zajednici. Redovito pohađanje školskog vjeronauka u svim razredima osnovne škole i dalje ostaje uvjet pripuštanja djece i mladih tim sakramentima (usp. Pismo biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine roditeljima vjeroučenika, 10. svibnja 2016.). [...]“

Iako je višegodišnja priprava do sada postojala u mnogim župama s obzirom na navedeno u Direktoriju za pastoral sakramenata u župnoj zajednici Hrvatske biskupske konferencije, biskup je navedenim pismom želio pozvati na dosljednije primjenjivanje upute o dvogodišnjoj pripravi u svim župnim zajednicama.

- Svjesni smo da ovakva odredba organizacijski može predstavljati dodatnu obvezu župnicima, vjeroučiteljima i roditeljima, no ona je donesena s ciljem da naša djeca i mladi budu bolje pripravljeni za sakramente, plodonosnije življenje vjere te u konačnici za život - ističu iz Varaždinske biskupije.